Nel Pavletic/PIXSELL

BESPRAVNA GRADNJA Podignuta optužnica protiv Damira Miškovića

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru podignulo je optužnicu protiv riječkog poduzetnika i čelnika Nogometnog kluba Rijeka Damira Miškovića i još tri osobe, koje se tereti da su bespravno izgradili veliko zdanje u naselju Miškovići na otoku Pagu. Tamo su napravili i privatnu rivu, te privezište iako se radi o pomorskom dobru, piše Novi list.

U optužnici zadarskog tužiteljstva kao prvookrivljeni navodi se njegov otac Šime (80), drugokrivljeni je Damir Mišković, dok su treće i četvrtookrivljeni dvojica građevinara iz Zagreba – Ilija Beara i Ilija Babić. Petookrivljeno je zagrebačko trgovačko društvo “Teh gradnja”.

Inkriminirani period je od 14. ožujka 2014. do 14. veljače 2017., kada su prema optužnici, otac i sin Mišković dogovorili s “Teh gradnjom” izgradnju obiteljske kuće, “iako su bili svjesni da ne mogu graditi na pomorskom dobru – obalnom pojasu, protivno čl. 3. i 4. Zakona o pomorskom dobru i protivno čl. 45. Zakona o prostornom uređenju (NN 153/13), te čl. 106. Zakona o gradnji (NN 153/13)”. Sve tu to dogovorili bez prethodnog ishođenja građevinske dozvole od nadležnog Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

Paralelno s izgradnjom kuće na obalnom morskom pojasu, treće i četvrtookrivljeni su po nalozima Miškovića izgradili obalnu šetnicu u dužini od 179,95 m, širine 3m, sa rampom dimenzija 9 x 2,7 m, uz koju su izgradili ogradni zid dužine 170,85 m i visine 3 do 3,8 m, kao i dva mola u moru i betonskim platoom, jedan površine 9,7 m x 6,8 m sa stepenicama, a drugi trapeznog oblika 3,20-3,45 m x 4,35-4,90 m, te sa jednim kamenim nasipom nepravilnog oblika tlocrtne dimenzije 11,40×13,70 m, a također su izgradili i još dva betonska stubišta na dijelu k.č. 2218/11, a također su izgradili prizemnu građevinu površine 12,10 x 8,00 m, kao i stubište na dijelu k.č. 2218/12 sa platoom dimenzija 5,6 x 6,4 m i to sve usprkos rješenju Lučke kapetanije Zadar od 11. studenoga 2015. kojim je IV. osum. “Teh gradnji” d.o.o. zabranjena opisana gradnja, navodi se dalje u optužnici, gdje se zaključuje da su protivno propisima izgradili građevinu u području koje je propisom proglašeno područjem od posebnog interesa za državu.

Sve okrivljene tereti se da su počinili kazneno djelo protiv okoliša – protupravnu gradnju iz čl. 212. Kaznenog zakona.

Općinsko državno odvjetništvu u Zadru traži da se svoj četvorici okrivljenih izrekne kazna zatvora od godine dana, s rokom kušnje od dvije godine, uz solidarnu obavezu da poprave štetu načinjenu kaznenim djelom. Drugim riječima, da sruše bespravno sagrađene objekte i obalu vrate u prvobitno stanje.

Za “Teh gradnju” se predlaže i novčana kazna od milijun kuna.

Komentiraj