Besplatne edukacije za poduzetnike u Pakracu, Novoj Gradiški i Jastrebarskom

Poslovanje hrvatskih poduzetnika sve je zahtjevnije jer se domaće tržište sve više razvija, te postaje sadržajnije, uz rastuću i brojnu konkurenciju u gotovo svakoj branši, te s kupcima koji traže iznimno puno za malo novaca.

Doskočiti tim poslovnim izazovima svaki vlasnik tvrtke i obrta u Hrvatskoj, ali i onaj koji to kani biti može isključivo neprestanim ulaganjem u nova znanja i vještine, koje mu omogućuju i besplatne edukacije u organizaciji Virtualnog ženskog poduzetničkog centra, a financirane iz proračuna jedinica lokalne samouprave u sklopu projekta Grad prijatelj ženskog poduzetništva.

Od proljeća 2016. godine do danas provedeno je 800 besplatnih edukacija u organizaciji Virtualnog ženskog poduzetničkog centra, te uz financijsku potporu Gradova – prijatelja ženskog poduzetništva (Zagreb, Nova Gradiška, Lipik, Zaprešić, Vukovar, Petrinja, Pakrac i Jastrebarsko) poslušalo je više od 1.200 polaznika.

“Virtualni ženski poduzetnički centar je temeljna nevladina i nepolitična asocijacija ne samo Hrvatske, nego i jugoistočne Europe s cijelim nizom sadržaja, projekata i
aktivnosti na promicanju poduzetništva, posebice žena. Osnovani smo od strane samih poduzetnica i poduzetnika, s misijom ohrabriti žene na veći poduzetnički angažman u gospodarstvu ovog dijela Europe te olakšati ulaganje u obrazovanje u poduzetničkom sektoru. Upravo zahvaljujući odlično ustanovljenoj suradnji sa sve brojnijim jedinicama lokalne samouprave diljem Hrvatske, uspjeli smo brojne buduće i sadašnje vlasnike tvrtki i obrta obrazovati za prijeko potrebne vještine i znanja kako bi mogli uspješno poslovati, a svoje proizvode i usluge učinkovito prodavati na tržištu”, kazala je direktorica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra Sanela Dropulić.

Sanela Dropulić direktorica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra

Besplatne poduzetničke edukacije počinju 11. rujna u Vukovaru, 12. rujna u Pakracu, 17. rujna u Novoj Gradiški te premijerno 25. rujna u Jastrebarskom, koji je „svježe“ ponio titulu Grada – prijatelja ženskog poduzetništva.

Ove jeseni predavanja će biti usmjerena na kvalitetnu organizaciju prodaje poduzetničkih proizvoda i usluga, razvoju soft skilova, postavljanju i ostvarivanju poslovnih ciljeva, boljem razumijevanju hrvatskog poreznog sustava, ali i razvijanju vještina i kompetencija koje vode prema uspješnom poduzetništvu.

“Smatram da je u ovo vrijeme bitno ustrajati na dodatnom poticanju i usavršavanju poslovnih aktivnosti (poteza) postojećih poduzetnica i poduzetnika, ali što je još bitnije, upravo na ovaj način – kvalitetnim edukacijama i jasnim porukama poticati mlade ljude kako bi se nakon obrazovanja u školama ohrabrili i učinili prve korake u vlastitim tvrtkama i obrtima. Drago mi je da Jastrebarsko ovime postaje Grad prijatelj ženskog poduzetništva, a vjerujem da će iskustvo Virtualnog ženskog poduzetničkog centra uvelike pomoći da ovaj projekt bude proveden kvalitetno te od velike pomoći onima kojima je prvenstveno i namijenjen”, rekao je gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel.

Zvonimir Novosel, gradonačelnik Jastrebarskog

U ovom projektu od proljeća 2018. godine je i Pakrac, koji jesenski dio edukacija povezuje s iznimnom poduzetničkom obljetnicom na svom području. “U svjetlu obilježavanja 200 godina organiziranog poduzetništva kojeg ćemo svečano upriličiti 20. listopada, ove jeseni Pakrac je domaćin novih šest besplatnih edukacija za poduzetnice i poduzetnike, ali i sve one koji to žele postati financiranih iz proračuna Grada. Nastavak je to iznimnih napora koje ulažemo na razvoju svih koji posluju na realnom tržištu u usvajanju novih i prijeko potrebnih znanja, ali i svih onih koji žele iskusiti kako je to biti sam sebi šef, kroz vlasništvo vlastite tvrtke ili obrta. Besplatne edukacije provodimo s Virtualnim ženskim poduzetničkim centrom, a u sklopu projekta koji je Pakracu donio titulu grad – prijatelj ženskog poduzetništva, gdje se još jednom zorno vidi kolika je naša želja, ali i ista pretočena u djela pomoći i razvijati poduzetništvo u pakračkom kraju”, poručila je gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević.

Gradonačelnica Anamarija Blažević

Nova Gradiška je, pak, prvi Grad prijatelja ženskog poduzetništva. “Grad Nova Gradiška u suradnji s Virtualnim ženskim poduzetničkim centrom već treću godinu za redom održava besplatne edukacije za poduzetnike jer iz godine u godinu raste broj novo otvorenih poduzeća, ali isto tako imamo mjerljive rezultate po pitanju uspjeha postojećih poduzetnika. Osim sadržajno, dodanu vrijednost edukacijama daje i umrežavanje polaznika te učenje iz primjera prakse s ciljem osnaživanja poduzetnika i njihovog uspješnog poslovanja”, rekla je zamjenica gradonačelnika Nove Gradiške Ivana Trupina.

Poseban ponos u radu na razvoju poduzetništva se rodio kada je u jesen 2017. godine u projekt besplatnih edukacija ušao i Vukovar. “Grad Vukovar, novi gospodarski zamašnjak bilježi iz godine u godinu kroz rast udjela poslovnih aktivnosti poduzetnica i poduzetnika u gradu. Ohrabruje i činjenica kako se mnogi mladi ljudi, nakon srednjoškolskog i fakultetskog obrazovanja odlučuju ostati u Vukovaru te sve češće razmišljaju o otvaranju vlastitih tvrtki i obrta. Vjerujemo kako će Grad Vukovar i svi naši sugrađani imati koristi od projekta besplatnih edukacija čiji je cilj povećanje broja zaposlenih osoba, odnosno otvaranja novih radnih mjesta te zadržavanje mladih u našem gradu. Riječ je o još jednome obliku podrške poduzetnicima koji uz mjere poticanja poduzetništva Grad Vukovar nudi svojim poduzetnicima, a provodi ih Virtualni ženski poduzetnički centar. Podaci Ministarstva financija prošle su godine pokazali kako je Grad Vukovar treći grad u Republici Hrvatskoj po izdvajanju za poduzetnike po stanovniku. Također, od prošle smo godine postali i grad prijatelj ženskog poduzetništva. Ove edukacije nastavak su brige za vukovarske poduzetnike i razvijanja najpovoljnije poduzetničke klime. Utisci i povratne informacije polaznika potvrdile su kako je riječ o još jednoj dobro osmišljenoj mjeri za poticanje poduzetništva”, istaknula je zamjenica vukovarskog gradonačelnika Ivana Mujkić.

Komentiraj