Berto Šalaj o obuci ukrajinskih vojnika: “Hrvatska ima dvoglavu izvršnu vlast”

Berto Šalaj, profesor s Fakulteta političkih znanosti, u utorak je za Hrvatski radio komentirao sukobe oko obuke ukrajinskih bojnika u Hrvatskoj.

Istaknuo je da postoje dva aspekta tog pitanja. “Postoji formalni i proceduralni aspekt s jedne strane i sadržajni s druge strane i tu je rezultat 1:1 između premijera i predsjednika”, istaknuo je i dodao da u Hrvatskoj postoji ‘dvoglava’ izvršna vlast.

“Predsjednik je u pravu kada govori da je procedura, na koji je Vlada prihvatila obuku ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj, prekršena zbog nepostojanja dijaloga i suradnje između Vlade i predsjednika”, rekao je i dodao da je Vlada potpuno ignorirala predsjednika.

Šalaj je istaknuo da Ukrajini, koja se bori u pravednom ratu protiv agresorske države, treba pomoć. “Do sada nisam čuo niti od predsjednika, niti od oporbe opravdane argumente zašto Hrvatska ne bi trebala pružiti ovaj tip pomoći Ukrajini”, istaknuo je Šalaj za Hrvatski radio.

Brkić o proračunu

Danas bi se trebao izglasati prvi proračun u eurima. Na pitanje hoće li taj proračun pomoći u idućoj kriznoj godini profesor Luka Brkić sa Sveučilišta Libertas rekao je kako se proračun donosi u kriznoj situaciji koja je globalnog karaktera.

“Rashodna strana proračuna je manje-više zadana i u tom se smislu ponavlja iz godine u godinu”, rekao je i dodao da deficit proračuna ne ide preko 3 posto i u tom je smislu održiv.

Brkić je poručio da su važna i sredstva EU koja će Hrvatska povući iz fondova. Očekuje da će biti rebalans proračuna, jer je, kaže, to nužno.

Ova je inflacija, objasnio je, specifična. Razlika je u inflaciji u EU i inflaciji u SAD. “Liječiti inflaciju samo monetarnom politikom neće ići. Što se tiče kriznog poreza u smislu ekstraprofita u sektorima gdje je došlo do enormnog rasta dobiti zbog okolnosti koje se zovu rat je nešto što bi se starim rječnikom reklo ‘ratni profiteri'”, rekao je Brkić dodavši da on ne vidi nikakav problem u oporezivanju istih.

Smatra kako to nisu mjere koje su usmjerene protiv biznisa, no ako se taj porez proširi na kompanije koje su ostvarile svoj ekstraprofit ne zahvaljujući ratnim okolnostima, nego nizom drugih mjera, to nije dobro i to ne podržava.

Komentiraj