Beroš: “Znanstveni savjet nije razgovarao o epidemiološkim mjerama”

Sva su cjepiva sigurna, i treba se cijepiti onim koje imamo, izjavio je poslije sjednice Znanstvenog savjeta Vlade ministar zdravstva Vili Beroš.

“Važno je cijepiti se, stav znanstvenika je jedinstven, i svi su naglasili da su sva tri cjepiva u Hrvatskoj sigurna i sprečavaju u najvećoj mjeri teže oblike bolesti”, kazao je ministar.

O mjerama se na sastanku nije govorilo, dodao je. “Jednoznačnog odgovora nema. Odluke ćemo temeljiti na epidemiološkim podacima i, kako je premijer rekao, donosit ćemo odluke oprezno i zdravorazumski. Suglasni smo da sad ne treba dodatno pooštravati mjere, a o relaksaciji treba dobro promisliti.”

Komentirao je i izjavu predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen, koja je priznala pogreške u procesu nabavke cjepiva. Beroš je rekao da su nastojanja Vlade temeljena na inicijativi EK o nabavci cjepiva. “Činilo se da će oksfordsko cjepivo biti prvo, no oni su imali probleme koje nitko nije mogao predvidjeti. Da su proizvođači poštovali uvjete dogovora, rezultati bi bili bolji. No, neočekivani problemi se mogu dogoditi. To je sad iza nas, trebalo bi biti bolje u budućnosti.”

Sastao se Znanstveni savjet, raspravljaju o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj

Komentiraj