Beroš: “Zdravlje i očuvanje života naših građana od početka je bio prioritet”

Razloga za zadovoljstvo odlukom Ustavnog suda sigurno imaju i u samom Nacionalnom stožeru za civilnu zaštitu, a jesu li bili zabrinuti ishodom te kako su dočekali presudu, komentirao je ministar zdravstva Vili Beroš.

“Odluka samo naglašava i potvrđuje što dugo govorimo. Sve naše mjere bile su temeljene na zaštiti zdravlja i života građana. Da su donešene u jednom čudnom kontekstu. Lako je nama sad govoriti, ali kad je velika pošast dolazila, kad je u okolnom zemljama bio velik broj umrlih, morali smo se nositi s tim i donositi mjere”, rekao je Beroš za RTL Danas.

Jeste li imali u tim situacijama i sami dvojbe hoće li neke odluke i mjere preći granicu?

“Mislim da ne, sve mjere su temeljene na stručnim i epidemiološkim promišljanjima, sve da spriječimo širenje i transimisiju virusa. Svaka mjera bila je pomno promišljena i temeljena na struci. Analizirali smo sve, sa znanstvenog i stručnog aspekta, uspoređivali naše mjere s mjerama u susjednim zemljama i cijelom svijetu. Nismo pronašli bitnih razlika. Utemeljen je i znanstveni savjet Vladin, koji je s međunarodnog aspekta propitivao naše mjere iz dana u dan.”

Ustavnom sudu sporan je rad nedjeljom

“Da, oni navode, iako ćemo pričekati definitivno objašnjenje njihovog promišljanja, da je mjera bila legitimnog cilja. Dakle, zaštita života i zdravlja ljudi, ali da nije bila razmjerna. Ponovit ću kontekst donošenja te mjere. Donesena je u fazi popuštanja “lockdowna”, u fazi kad smo produžili svakodnevni rad trgovina. Znate i sami da su bile limitiran ena period od 7 do 17 sati. U toj fazi popuštanja dopušten je rad do 21 sat jer su se građani žalili da ne stignu po namirnice. Dakle, ukupni radni tjedan na taj način nije skraćen jer je produžen period rada.”

Sami spominjete kontekst, a kontekst je da je to bilo predizborno vrijeme. Može li se gledati kroz tu prizmu?

“Mislim da je to bilo daleko prije predizbornog vremena i da je bila utemeljena na potrebi spečavanja mobilnosti građana jer mobilnost je prepoznata kao onaj faktor koji najviše doprinosi širenju virusa. Tako da ne bih rekao da je bilo koja od naših odluka bila politički motivirana.”

Premijer Plenković je rekao da je Stožer političko tijelo.

“Stožer je političko tijelo. Naravno da provodi politiku Vlade, ali temeljenu na stručnom promišljanju i epidemiološkim zakonima. I na tome smo čitavo vrijeme radili. U konačnici mi je drago da je Ustavni sud prepoznao da su zakoni koji su doneseni u Saboru, Zakon o sustavu civilne zaštite i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, doneseni na zakonit način temeljem članka 16 Ustava Republike Hrvatske.”

Predsjednik Zoran Milanović često je kritizirao Stožer kao paratijelo, mislite da mu je sad “izbijena” kritika?

“Svi imaju pravo na svoje promišljanje. Ustavni sud donio je pravorijek, mislim da je on detaljno analizirao kontekst donošenja naših odluka, ustanovio je da su stručne i na neki način usmjerene k legitimnom cilju zaštite zdravlja i života građana.”

Stožer nastavlja u istom sastavu i na isti način?

“S obzirom na neizvjesnu jesen, Stožer nastavlja sa svojim radom i dalje.”

Jeste li razmišljali o nekom vidu parlamentarnog nadzora bez obzira na ovu odluku Ustavnog suda?

“Gledajte, ja sam ministar zdravstva, neurokirurg sam, ne mogu razmišljati u širem političkom kontekstu. Stožer civilne zaštite je Vladin stožer i Vlada kao takva je podložna… i opravdava svoj rad Saboru. Mislim da je na taj način postignut taj nadzor.”

Mislite li da bi bilo bolje da je Sud ranije donio ovu odluku?

“Ustavni sud radi temeljem Ustava RH i ustavnog zakona koji regulira njegov rad i ne mogu komentirati način donošenja njegovih odluka.”

Znači li to da ćete sad biti slobodniji donositi i drastičnije odluke?

“Ne, nastavit ćemo istim tempom i ritmom nadalje.”

U Istri i Međimurju odlučeno je da maske nisu obvezne na nastavi u školi.

“Svi svjedočimo činjenici da su pojedini lokalni i županijski stožeri naglašavali neke mjere ili ih popuštali. S tim nemamo problema. Vjerujem da je lokalni stožer u dogovoru sa strukom donio takvu odluku, koja je legitimna.”

Je li to početak trenda koji će se proširiti Hrvatskom?

“Bilo bi dobro da je tako jer bi to ukazivalo da je epidemiološka situacija stabilna i bolja. No trebamo iz dana u dan, kao što smo stoput dosad rekli, pratiti epidemiološku situaciju pa prilagođavati njoj mjere. Ukoliko bude dobra, nema razloga da svi nose maske u učionicama. Van njih je to i dalje obavezno. Vidjet ćemo, ako epidemiološka situacija bude dobra, nema razloga da i ostali stožeri ne donesu odluke sličnu ovom. Isto tako, ako se situacija pogorša, lokalni stožer promijenit će tu odluku.”

Jeste li razmišljali da idete za tim da date savjet lokalnim stožerima, ako procijenite da je situacija bolja?

“Jesmo. O tome stalno razmišljamo jer epidemiološka struka na nacionalnom nivou određuje pravac kretanja. I u ovom slučaju analizirat će se epidemiološka situacija i epidemiolozi će dati sugestije kako što dalje.”

Iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) rekli su da Europu čeka teška jesen. Znači li to da to može biti i loša progonza za Hrvatsku?

“Moramo znati da dolazi sezona respiratornih infekcija i sezona gripe. To je problematično razdoblje u kojoj ćemo teško deferincirati radi li se o covidu ili nekoj drugoj respiratornoj bolesti. To predstavlja izazov, ali toga smo svjesni i na to smo spremni. I prije te objave znali smo da će jesen biti problematična pa smo poduzeli korake koji će omogućiti da se zdravstveni sustav bolje nosi s mogućim komplikacijama.”

 

 

Komentiraj