Beroš: “Vjerujem da će građani prijavljivati nedozvoljena okupljanja”

Ministar Vili Beroš je na konferenciji za medije nakon sjednice Vlade na kojoj je objavio kolike će biti kazne za kršenje mjera, pojasnio i kako će se kažnjavati vlasnici stanova gdje se zateknu građani u kršenju mjera, odnosno privatne zabave s više od 10 osoba. Sve će biti u skladu s Ustavom i zakonima.

Tko ne nosi dobro masku – 500 kuna; tko organizira tulum – 10 tisuća kuna

“Policija neće postupati neće samoinicijativno nego po dojavi. Kao i do sada – u slučaju buke ili provale. Ako želimo suzbiti ovaj virus, vjerujem da će svi koji žele dobro prijaviti nedozvoljena okupljanja“, rekao je Beroš.

Ministar Tomislav Ćorić kazao je kako će i oni koji su tek počeli obavljati ugostiteljske djelatnosti također će biti obuhvaćeni mjerama.

“Vlada mora podvući crtu u kontekstu mjera koje predlaže, odnosno mjera s kojima ide. Naše akcije od trećeg mjeseca na ovamo, očuvanja radnih mjesta i likvidnosti, su barem prema podacima Zavoda za zapošljavanje bile efikasne i u tom kontekstu, vjerujemo da će i ove s kojima sada idemo, unatoč nezadovoljstvu dijela poduzetnika, također biti efikasne. Težimo održavanju zaposlenosti i da omogućimo poduzetnicima da u 2021. godinu kombinacijom ovih mjera uđu uspješni”, rekao je ministar Ćorić.

Nekih značajnijih zadiranja u porezni sustav u odnosu na 21 dana zatvaranja za sada nije bio razmatran, rekao je Ćorić. PDV od početka krize se komunicira kao jedna od mjera koja bi značajno pomogla u sektoru ugostiteljstva, međutim kada nema ponude, ministar smatra da je jasno da bilo kakvo smanjenje poreza na dodanu vrijednost ne bi pomogla poduzetnicama.

“Mi možemo govoriti o dugotrajnoj ideji poreza na dodanu vrijednost koja sigurno jednom gospodarstvu omogućava veću konkurentnost, no u kontekstu mjera pomoći poduzetnicama djeluje odmah na stanje hrvatske ekonomije u tom sektoru. Kada govorimo o dugotrajnijim mjerama onda bi PDV trebalo kombinirati sa smanjenjem porezne invazije kojoj kontinuirano svjedočimo”, izjavio je ministar Ćorić.

Dio sektora je ušao u moratorij na kredite. Ćorić objašnjava da su banke pozitivno reagirale u većem dijelu slučajeva, te se iz Vlade nadaju da ako ponovo bude
ovakva situacija da će iz financijskog sektora ponovo reagirati. “Blokirane tvrtke nisu samo u problemima likvidnosnog karaktera. Govorimo o dugotrajnijim financijskim poslovnim problemima. Mi želimo pomoći onima koji su u krizu ušli tako da su zdravo poslovali. Ne možemo se referirati na sve moguće pravne subjekte”, prokomentirao je Ćorić. Mjere su prvenstveno usmjerene na one djelatnosti koje su uslijed odluka Civilnog stožera onemogućen rad, pojasnio je ministar Ćorić.

Komentiraj