Beroš: “Virus prijeti na sve strane, poštujte mjere da ne prijeđemo Rubikon”

Virus prijeti na sve strane. Krajnje je vrijeme da stvari uzmemo u svoje ruke, jer ćemo inače uskoro prijeći Rubikon, izjavio je ministar zdravstva Vili Beroš na dramatičnoj konferenciji za novinare u Zagrebu, na kojoj je stožer zatražio od građana da ne minoriziraju mjere, jer one “nisu kazne, nego stručno utemeljeni zahtjevi da preživimo ovu ugrozu”.

“Odustanemo li od osobne odgovornosti, dopustit ćemo da virus upravlja našim životima. Nužno je spriječiti eksponencijalni rast i preopterećenost zdravstvenog sustava”, kazao je Beroš.

“Mjere nisu kazne nego stručno utemeljeni zahtjevi, osmišljeni samo zato da preživimo ovu ugrozu”, kazao je i dodao kako “zdravstveni sustav funkcionira jer se djelatnici trude”. “Ali, moram reći da to ne može sanirati neodgovorno ponašanje”.

Trenutno je u bolnicama 505 pacijenata, a u protekla 24 sata primljeno ih je 117, što je porast. “Krajnje je opasno minorizirati učinke virusa i ove bolesti. Imajmo na umu ranija iskustva susjednih zemalja”, aludirao je Beroš na Italiju od proljeća. “Mogući su takvi scenariji”, kazao je.

U bolnici Rijeka popunjeno je 31 posto kapaciteta, u Osijeku 80, u Splitu 27, u KBC Dubrava 60 posto. Virus se probio u tri bolnice u Zagrebu – Sveti Duh, Merkur i Sestre milosrdnice – te u bolnice u Osijeku, Popovači, Našicama i Zaboku. “Svi skupa moramo misliti tko će nas liječiti”, kazao je Beroš, ponavljajući kako se “pošast može spriječiti jednostavnim ali najučinkovitijim mjerama – udaljenost, maske, higijena”.

Kazao je kako su mjere “dogovorene s predstavnicima tih aktivnosti”. “Nije nam cilj zatvoriti gospodarstvo, kao što većina europskih zemalja radi. Želimo naći suživot s virusom, i zato minoriziranje nije dobro”, kazao je Beroš.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak nazvao je aktualne brojke “velikim, vrlo ozbiljnim i zabrinjavanjućim porastom.” “Nema posebnih žarišta. To je zrakasto širenje jer se ne pridržavamo mjera higijene, dezinfekcije, distance i maski”.

“Od građana tražimo da prihvate mjere i da ih se drže, jer samo tako možemo zaustaviti ovu pandemiju”, kazao je Capak. “Ne možemo to odmah, ali kroz tjedan do deset dana možemo se nadati da ćemo, uz mjere, zaustaviti rast, izravnati krivulju i očekivati pad”, kazao je.

“Brojke govore dovoljno”, kazao je koordinator liječenja od Covida u Zagrebu Ivica Lukšić. “Bolnički sustav je maksimalno mobiliziran, zagrebačka infektivna klinika je popunjena. Bolnica Dubrava popunjava se kontroliranim tempom. Dobro je da nemamo veći porast teško oboljelih”, kazao je Lukšić, koji je upozorio da proboj virusa u bolnice otežava cjelokupni zdravstveni sustav.

 

Komentiraj