BEROŠ ‘Veseli nas manje zaraženih, ali jedan dan ništa ne znači’

Ministar zdravstva Vili Beroš za RTL je komentirao najnovije informacije objavljene u četvrtak te eventualno postroženje mjera u Dalmaciji.

“Mislim da za jug Hrvatske nisu potrebne oštrije mjere, mjere koje su donesene , daju rezultate pa mislim da je samo važno poštivati ih, biti discipliniran, držati se preporuka i sve će biti dobro”, smatra ministar, iako naglašava da je murterski scenarij moguć ako se “neposluh nastavi”.

“Uvijek je moguće da se epidemiološka situacija pogorša, to isključivo o ponašanju građana. Nadam se da će to shvatiti i da će poduzeti sve kako bi doprinijeli sprečavanju iste”, poručio je ministar, a pohvalio je i pozitivne primjere u Istri.

“Istra je jako dobra, rezultat je to svijesti građana, ali i lokalne politike tamošnjeg Stožera. Ipak, dovoljan je jedan incident da se situacija pogorša. Zato, nema opuštanja, ovo je trenutak kad svi moramo još malo izdržati da suzbijemo epidemiju. Isto tako, Zagreb… Samo je deset novih oboljelih, unatoč potresu. To je rezultat djelovanja i promišljanja građana. Ukoliko se držimo preporuka i ako smo dovoljno udaljeni, virus ne prelazi s osobe na osobu. Preporukama se značajno može suzbirti širenje infekcije”, kazao je.

Beroš smatra da je broj zaraženih, koji je u četvrtak bio upola manji nego u petak, pozitivan znak.

“Razveselili smo se tom podatku, ali jedan dan ništa ne znači, moramo gledati trendove. Stožer gleda balans mjera, zato moramo biti odgovorni”, naglasio je.

Vjeruje da će osječke službe uspjeti detektirati izvor virusa iako zaraženi u Osijeku ne znaju kako su se zarazili, niti tko su im kontakti.

“Možemo sumnjati da smo svi zaraženi jer dosta ljudi je asimptomatsko. Najnovija istraživanja pokazuju da prije pojave prvih simptoma, čovjek može biti zarazan. Zato je važno pridržavati se mjera i voditi računa o higijeni. To je najbolji put prema uspjehu”, izjavio je ministar.

Komentiraj