Beroš: “Većina zemalja nastavlja s neograničenom upotrebom AstraZenece”

Uoči sjednice Vlade, koja je počela u podne, o pogoršanju epidemiološke situacije govorio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Na početku je obavijestio javnost o sastanku ministara zdravstva članica EU o cjepivu AstraZenece ne kojemu nije postignut zajednički dogovor. Podsjetio je i na odluku EMA-e o tome da korištenje cjepiva donosi više koriste nego rizika.

“Rečeno je da koristi daleko nadmašuju sve nuspojave. U ovom trenutku nema dovoljno dokaza koji bi limitirali upotrebu tog cjepiva”, rekao je Beroš.

“Postoje neke zemlje koje su uvele određene restrikcije“, kazao je i dodao da većina zemalja nastavlja s neograničenom upotrebom AstraZenece.

“Mi svakodnevno uzimamo analgetike koji imaju nuspojave. Kolegica mi je danas ispričala da je najgoru reakciju imala na Aspirin. Cjepivo spašava živote”, kazao je.

“HZJZ i HALMED pomno prate situaciju s nuspojavama i svaki slučaj i dalje će se detaljno procjenjivati”, dodao je.

Najviše naručeno Pfizerovog cjepiva

Rekao je da imaju najviše Pfizerovog cjepiva.

Na pitanje o tome koliko ljudi odbija cijepljenje AstraZenecom odgovorio je: “Između 25 i 30 posto. Postoje područja u Hrvatskoj gdje to nije problem”.

“Ukupno je naručeno najviše Pfizerovog cjepiva, svjesni smo odbijanja AstraZenece i razmišljamo kako to riješiti.”

Aktualizirat će kampanju za AstraZenecu

Na pitanje hoće li se komunicirati s građanima i krenuti s nekakvom kampanjom, kako bi se vratilo povjerenje u AstraZenecu, odgovorio je: “Naravno. Potpuno je jasno da će se kampanja sad aktualizirati, kad budemo ulazili u treću fazu i cijepljenje mlađih ljudi. Činjenica je da je cijepljenje vrlo korisno”.

“Kada se znanstveno utemelji da postoji određeni rizik u određenom spolu ili dobnoj skupini, onda se to komunicira, za sada toga nema”, rekao je Beroš.

“Mislim da moramo biti fleksibilni i zaštititi našu populaciju na najbolji mogući način. Naše je komunicirati i prilagođavati se. Ako stariji odbiju, naše je prilagoditi se tome”, dodao je Beroš.

“Nema velikih problema s lijekovima”

“Oko lijekova ću vrlo kratko reći da se intenzivno radi na rješavanju tog problema”, odgovorio je na pitanje novinara o krizi s lijekovima u Hrvatskoj zbog duga prema veledrogerijama.

“Ravnatelji mi ističu probleme, no u ovom trenutku nema velikih problema”, rekao je Beroš.

Komentiraj