BEROŠ ‘Uvođenje talijanske karantene za Hrvatsku znači manju opasnost’

Ministar zdravstva Vili Beroš za N1 je komentirao razvoj epidemije koronavirusa u susjednoj Italiji. Ministar je potvrdio kako je o situaciji u Italiji brifirao premijera Andreja Plenkovića te kako će se na granici s Italijom provoditi pojačane kontrole.

“Apsolutno hoće, moramo biti pripremljeni. Moramo biti promišljeni. Ono što smo i formalno dobili prije otprilike pola sata jest službeni dokument iz Europske agencije za kontrolu i prevenciju bolesti o onim mjerama koje se u Republici Italiji poduzimaju. Sukladno tome mi ćemo odrediti naše mjere i način ulaska naših građana koji dolaze iz tih regija ili talijanskih građana koji ulaze u Hrvatsku, da on bude apsolutno primjeren težini situacije”, naglasio je ministar, objasnivši zašto se u Hrvatskoj provodi karantena, dok se u Sloveniji provodi kućna karantena.

“Zbog toga što smo doista htjeli biti sigurni te nam je na prvom mjestu sigurnost naših građana. Naime, kada je riječ o specijalnoj epidemiološkoj situaciji, poput one koja je bila na kruzeru, doista mislim da smo trebali ordinirati karantenu svima onim građanima koji su na kruzeru bili”, kazao je ministar, potvrdivši da je sljedeće u planu karantena za sve građane koji su bili u kontaktu s oboljelima ili u neposrednoj blizini, a za sve druge građane koji dolaze iz tih regija bit će ordiniran i propisan zdravstveni nadzor uz obavezu svakodnevnog javljanja liječniku epidemiologu.

“To su u ovom trenutku apsolutno primjerene mjere. Međutim, ukoliko situacija eskalira mi imamo pripremljene i različite druge scenarije za sve moguće opcija. Doista se trudimo biti maksimalno promišljeni u ovoj velikoj ugrozi”, naglasio je Beroš.

Ministar je pojasnio i kako je hrvatskom državljaninu koji je s kruzera došao u četvrtak ordinirana zdravstvena mjera nadzora, što je prikladno njegovom stanju i s obzirom na specifične epidemiološku situaciju, dok je drugom građaninu ordinirana karantena s obzirom na njegovu funkciju na brodu.

“On je bio u kontaktu sa mnogim putnicima, moguće i oboljelima. Stoga je njemu ordinirana karantena”, kazao je ministar.

Ministar je komentirao i situaciju u Italiji.

“Situacija u Italiji je eskalirala de facto u dan i pol. Mi od jutros adekvatno promišljamo sve one mjere potrebne Svi naši školarci su pri povratku iz Italije pregledani, primjerice. U neprestanom smo kontaktu s konzulatima i predstavništvima. Situacija tamo je doista eskalirala, najnovija infgormacije ja da ima 180 oboljelih, stoga talijanske vlasti organiziraju reakciju i mi se prilagođavamo”, zaključio je ministar.

Gostujući pak u Dnevniku Nove TV, ministar je kazao kako uvođenje talijanske karantene za Hrvatsku znači manju opasnost, “s obzirom na to da se ograničava kretanje građana”.

Dodao je i da će Hrvatska organizirati prihvat hrvatskih i talijanskih državljana koji dolaze iz tih regija na drugačiji način.

”Imamo osnovu za uvođenje zdravstvenog nadzora sa ili bez ograničavanja kretanja i karantene za osobe koje su bile u žarištu ili u kontaktu sa zaraženima. Danas ćemo dati nove upute za postupanje koji dolaze iz Italije”, poručio je ministar.

Ministar je potvrdio i da je osmogodišnja djevojčica, smještena na Kliniku za infektivne bolesti ”Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu,  negativna na koronavirus te da su negativni i rezultati testiranja njezine majke.

 

 

Komentiraj