BEROŠ U ZADRU: “Ovo je jedno veliko upozorenje svima nama”

Ministar zdravstva Vili Beroš u ponedjeljak je stigao u Zadar, nakon što su su četvorica sudionika teniskog turnira Adria Toura pozitivna na koronavirus.

Beroš je na početku obraćanja novinare zamolio da se malo razmaknu.

“Došao sam u Zadar dati potporu epidemiološkim djelatnicima. Sretan sam što su se brzo organizirali. 47 ljudi je do sad u samoizolaciji, a zaprimili su više od 600 zabrinutih poziva”, poručio je.

“Moramo biti odgovorni nadalje. Činjenica je da je virus još uvijek oko nas. Održavajući adekavtnu distancu, fizički kontakt, higijenu, sprečavamo širenje virusa. To u ovom slučaju nije bilo. Jasno se zna kako se može organizirati aktivnost na otvorenom. Ovo je jedno veliko upozorenje svima nama”, rekao je ministar.

Dodao je da se građani Srbije koji dolaze u Hrvatsku ne moraju nužno biti testirani.

Rekao je kako bi se mogao složiti s novinarskom konstatacijom da su organizatori odgovorni za propust te vjeruje da će institucije reagirati.

Poručio je kako premijer Plenković nije boravio duže od 15 minuta u društvu zaražene osobe te je preventivno otišao na testiranje, ali i naglasio da ne treba u samoizolaciju.

“On se odlučio testirati iz preventivnih razloga. Nije s nikim ostvario fizički kontakt, nije se rukovao, nije s nikim bio licem u lice na manje od 2 metra i duže od 15 minuta. Poštivao je sve preporuke”, poručio je.

“Ne možemo sjediti stolac do stolca. Ovo je upozorenje organizatorima”, dodao je.

“Tijekom današnjeg dana će Plenković dobiti nalaz, ali vjerujem da će on biti negativan”, pručio je.

Beroš je kazao da se Hrvatska otvroila prema desetak zemalja, u kojima je epidemiološka situacija slična ili bolja nego kod nas. “Problem nisu putovanja već ponašanje. Moramo se odgovorno ponašati, tada je šansa da se zarazimo svedena na najmanju moguću mjeru. Ključ je odgovorno ponašanje, ne zabrana putovanja. Oprez je majka mudrosti, opreza nikad dosta. Situacija nije takva da bi preporučili da djeca ne idu u školu”, kazao je.

Komentiraj