BEROŠ: “U sljedećem periodu promišljanje o opuštanju mjera”

Ministar zdravstva Vili Beroš jutros je u HRT-ovoj emisiji ‘U mreži prvog’ rekao kako nije moguće predvidjeti ponašanje virusa pa se ne žele vezivati uz rokove koje ne bi mogli ispoštovati.

Beroš je rekao da je porast oboljelih u Hrvatskoj još uvijek u granicama koje su sami sebi odredili te da strategija djeluje, da je imaju i da je vrlo jasna – cilj je usporiti značajan porast oboljelih i omogućiti sustavu da pruža adekvatnu zdravstvenu skrb, da nije preopterećen.

“Ono što nas čeka u sljedećem periodu je promišljanje o relaksaciji, opuštanju tih mjera da bi sve one životne tokove koji se mogu odvijati omogućili, da bi i privredne aktivnosti na neki način oživjele, ali da i dalje uz to imamo kontrolabilan broj oboljelih”, kazao je jutros Beroš.

Zamjenik načelnika Stožera civilne zaštite Damir Trut komentirao je pridržavanje mjera tijekom uskrsnog vikenda. Naglasio je da je u subotu bilo oko 2600 nadzora, a u nedjelju i ponedjeljak 600-800 nadzora te da nisu dobili informacije o velikim kršenjima.

“Bilo je sporadičnih kršenja koja su na terenu riješena i odrađena. Ništa posebno, bilo je gužvi kako se i očekivalo, očekivali smo gužve u trgovinama”, rekao je i dodao da neke trgovine nisu bile potpuno spremne, ali da je kroz pritisak civilne zaštite sve pripremljeno i riješeno.

Trut je rekao da su se građani uglavnom pridržavali mjera poput socijalne distance i izbjegavanja grupiranja na javnim prostorima te da je i promet bio slab i da je velika većina ljudi bila kod kuće, što se, kako je rekao, vidjelo po punim parkiralištima.

Trut je rekao da svi žele popuštanje mjera, ali da će sve biti sukladno trenutku i razini opasnosti u tom trenu. Struka mora dati svoju riječ, poručio je.

Komentiraj