Beroš u Čakovcu: “Riješili smo pitanje testiranja nedjeljom”

Ministar zdravstva Vili Beroš u utorak je posjetio Međimursku županiju i Županijsku bolnicu Čakovec.

“S obzirom na epidemiološku situaciju došao smo dati podršku Međimurskoj županiji. Riješili smo pitanje testiranja nedjeljom u Čakovcu. Ovo su vremena kad jedino zajedno možemo dati odgovor na ovu ugrozu. Vjerujem da ćemo ostvariti pretpostavke da adekvatno odgovorimo na liječenje COVID pozitivnih bolesnika”, rekao je Beroš nakon obilaska bolnice novinarima.

Dodao je da će više o testiranjima nedjeljom reći članovi županijskog Stožera.

“Ovo su vremena kad samo zajedno možemo dati odgovor na ovu veliku ugrozu. Čitavo vrijeme spominjemo i potrebu liječenja covid negativnih bolesnika. Ovdje je situacija kompleksna, angažirat ćemo i okolne bolnice i kadrovske kapacitete”, kazao je Beroš.

Pohvalio je način organizacije rada u obrani od ove bolesti. “Formiran je pozivni centar sa četiri djelatnika koji odgovaraju na upite stanovnika Međimurja. Kao ministar mogu obećati maksimalnu podršku, no razgovarali smo i općenito o stanju u zdravstvenom sustavu, o financiranju i veledrogerijama i drugim pitanjima koji su pred nama”, rekao je.

Odgovarajući na pitanja novinara, osvrnuo se na korištenje antibiotika i hospitalizaciju bolesnika: “To je kompleksno pitanje jer antibiotici ne djeluju na samu virusnu bolest. No, ona se nekad komplicira bakterijskim infekcijama pa svaki liječnik treba prepoznati infekciju i propisati antibiotik. Ne treba dugo odgađati upućivanje u bolnicu ako su simptomi ozbiljni. Svaki iskusan liječnik na osnovi jednostavnih pitanja može procijeniti kakvo je stanje.”

Upitan o pribrojavanju rezultata antigenskih testova ukupnom broju oboljelih rekao je da nije epidemiolog pa ne može o tome govoriti kvalificirano. “Preporuka ECDC-a je da se ti testovi ne pribrajaju PCR pozitivnima jer je to još uvijek zlatni standard za detekciju pozitivnih. Jedino struka može procijeniti kad će to biit prihvatljivo”, rekao je.

“Razgovarali smo o kadrovskim potrebama. U Čakovec su došle već sestre specijalizirane za ovakve bolesnike, a doći će ih još. U regijama koje su manje zahvaćene mobilizirat ćemo dodatne kadrove, domaćini nude organizaciju smještaja i tako ćemo odgovoriti na to”, rekao je Beroš o kadrovskim promjenama.

Dodao je da za konačne rezulatate primjene strogih mjera treba još pričekati: “Razlozi zašto je Međimurje odjednom postalo žarište, razlog je specifičan položaj, velik transport prema susjednim zemljama i Zagrebu, a lokalni epidemiolozi primjećuju pojačanu incidenciju nakon početka škole i fakulteta. Trendovi ukazuju na smanjenje broja novooboljelih.”

O situaciji sa Znanstvenim savjetom kazao je: “Ne bih želio da se shvati da sam došao nešto rješavati ovdje. Kapaciteti su spremni i nisu upitni. Kad je riječ o Znanstvenom savjetu, kad sagledate taj apel, u njemu ćete prepoznati sve što je u suglasju s radom Stožera. No, nije dobro van znanstvenog komunikacijskog kanala, u javnom prostoru, nekakve ideje upotrebljavaju u promociji nekakvih inetresa, to prelazi stručnost. Kad ljudi imaju zajednički cilj, lako nađu zajednički jezik. Mislim da će se to pitanje razriješiti i da ćemo nastaviti surađivati.”

Bitno je omogućiti rad poduzeća u epidemiološki održivom okviru, to je proritet, naglasio je. “Cijelo vrijeme pokušavamo naći modalitet nečijeg rada.”

Komentirao je i mogućnost uzgoja kanabisa: “Mislim da Hrvatska kao moderna zemlja apsolutno mora uvažiti mogućnost proizvodnje kanabisa, ali u medicinske svrhe. Naravno da možemo otvoriti pitanje djeluju li doista takvi preparati. Jedini tko može dati odgovor na to pitanje je struka. Pravilnik je izrađen, na evalucaiji je, nadam se da će biti gotov uskoro.”

O razlikama u broju testiranja Beroš je rekao: “Ako više testirate, imat ćete više novozaraženih, to se događa u ovoj županiji. Kao dodatna mogućnost nude se kampanje brzog antigenskog testiranja koje može pomoći u orijentaciji novozaraženih, da im se odrede mjere i da se tako spriječi širenje virusa.”

Komentiraj