Beroš traži očitovanje zbog trzavica u osječkoj bolnici

Ministar Beroš se obratio Upravnom vijeću KBC-a Osijek zbog pritužbe na rad ravnatelja te bolnice Željka Zubčića koju je uputio liječnik ortoped Boris Žulj

Nacional posjeduje dopis koji je ministar zdravstva Vili Beroš u prosincu uputio u Klinički bolnički centar Osijek koji otkriva probleme u njegovu funkcioniranju. Beroš se obratio Upravnom vijeću bolnice, konkretno predsjedniku Mati Lukiću, inače zamjeniku osječko-baranjskog župana Ivana Anušića. Radi se o pritužbi na rad ravnatelja te bolnice Željka Zubčića koju je uputio liječnik ortoped Boris Žulj, zaposlenik te bolnice. Žulj se Berošu žalio na moguće nepravilnosti u njegovu radu. Među ostalim, Beroš je napisao da se u toj pritužbi navodi i da Zubčić ima pravomoćno rješenje Časnog suda Hrvatske liječničke komore, još od 6. srpnja 2020., o disciplinskoj odgovornosti u postupku koji je protiv njega pokrenula bivša zaposlenica Marinela Rosso, što je u suprotnosti s odredbom članka 22. Statuta Kliničkog bolničkog centra Osijek. Zubčić je na natječaj za ravnatelja trebao među ostalim dostaviti i uvjerenje Komore da protiv njega nije donesena konačna odluka disciplinskih tijela nadležne komore. Izvor koji je Nacionalu dostavio Berošev dopis tvrdi da ovaj slučaj otvara brojna pitanja, a kao neka od njih nabrojio je sljedeća: ‘’Može li osoba biti ravnatelj ustanove ako tijekom mandata izgubi uvjete koje je morao ispunjavati kada se javljao na natječaj? Može li Upravno vijeće ignorirati dopis iz Ministarstva zdravstva u vezi toga? Što ministar kaže na to?’’. Isti izvor sumnja da se kompletni slučaj na lokalnoj razini zataškava zbog umreženosti lokalnih HDZ-ovih kadrova koji ovu pritužbu nastoje ignorirati.

Marinela Rosso tijekom 2018. dala je otkaz u toj bolnici. Ova vrsna liječnica svojevremeno je bila i pročelnica Kliničkog odjela za kirurgiju glave i vrata. Povod za njen otkaz bila je opomena koju joj je izrekao ravnatelj bolnice Željko Zubčić, a na temelju odluke Povjerenstva za unutarnji nadzor KBC-a Osijek. Oni su utvrdili da je Marinela Rosso u lipnju 2017. počinila “povredu iz radnog odnosa – skrivljeno izvršavanje radnih obveza ispod prosjeka”. I to nakon što je tadašnji v. d. predstojnik Klinike za ORL i kirurgiju glave i vrata Hrvoje Mihalj tražio da se utvrdi opravdanost hospitalizacije i obavljenih pretraga za pacijenticu S. J. koju je dr. Rosso primila i hospitalizirala.

Interni nadzor utvrdio je “neadekvatno postavljene dijagnoze prema dijagnostičko-terapijskim postupcima koji su se provodili” te da “otpusno pismo ne odgovara provedenim DTP-ima”. Slijedom toga, ravnatelj je izrekao pismeno upozorenje Marineli Rosso u kojem je pisalo da je “svojim ponašanjem iskazala nesavjesno obavljanje poslova”, zbog čega joj je izrekao opomenu uz upozorenje “da se u budućnosti ne ponašate na opisani način, budući da isto predstavlja povredu obveze iz radnog odnosa”.

Marinela Rosso takvu odluku nije željela prihvatiti i tvrdila je da je postupila u skladu s pravilima zdravstvene struke. U svojem očitovanju Povjerenstvu napisala je da je na hodniku zatekla “vidno nepokretnu pacijenticu na nosilima”, koja joj se požalila “na mučninu, vrtoglavicu, tinitus te jake bolove u leđima i trnjenje lijeve potkoljenice”. Pacijentica je inače netom prije bila obrađena na hitnom prijemu te upućena kući. Ali Marinela Rosso je kao liječnik specijalist procijenila da je S. J. potrebna hitna medicinska pomoć te nakon što joj nije pomogla terapija koju joj je dala, odlučila ju je hospitalizirati, smatrajući to nužnim s obzirom na simptome.

O tome je izvijestila nadređene koji su se s tim usuglasili. No Povjerenstvo je zauzelo drukčiji stav, a ona je, nezadovoljna njihovom odlukom, od ravnatelja tražila da se cijeli slučaj preda Povjerenstvu za stručna pitanja i stručni nadzor HLK. Kako se to nije dogodilo, dala je otkaz. Bila je to kulminacija njezina nezadovoljstva odnosima u bolnici zbog čega su u to vrijeme bolnicu napustili još neki liječnici. Sada repovi tog slučaja ponovo stvaraju neugodnosti ravnatelju Zubčiću.

Komentiraj