Beroš: Testovi na koronavirus već ovoga tjedna jeftiniji 50 posto

Ministar zdravstva Vili Beroš otkrio je što se sve može saznati iz rezultata seroloških testiranja i najavio je pojeftinjenje testova već ovaj tjedan.

Beroš kaže da je rezultat testiranja u Hrvatskoj sukladan onima u svijetu. Ističe da je zanimljivo da je 37 posto ispitanika, koji su bili u kontaktu s virusom, bilo bez simptoma.

“Ovo je jedno od preeliminarnih istraživanja. Trebat će napraviti još puno istih da bi obuhvatili širu populaciji i saznali više o imunosti koja se stvara nakon kontakta s koronavirusom”, rekao je za RTL televiziju.

Najbitnije je hoće li imunost biti trajna ili privremena?

“Ukoliko bi ona bila trajna, to bi bio veliki korak u našim spoznajama. Međutim, kao što sam rekao, daleko smo od tog promišljanja”.

Na upit tko će kontrolirati nose li građani maske, Beroš kaže: 

“Mi želimo djelovati edukativno, razvijajuči svijest o potrebi nošenja maske. Maska štiti onog tko nosi masku, njegovu obitelj, trgovce, ali i sve posjetitelje nekog objekta. Mislim da postoje zaštitarske službe u trgovačkim centrima, mogućnost da trgovac odbije pružiti uslugu. Ali u ovom trenutku bit ćemo orijentirani u pozitivnom smislu i apelirati da svi nose maske. Mislim da će to ići u tom smjeru”.

Djeca do dvije godine ne trebaju nositi maske ili oni koji imaju respiratorne probleme., Kako će oni to dokazati?

“Vjerujem da će takve situacije biti iznimka, i ne bih od takve situacije htio stvarati problem. Oni koji imaju respiratorne tegobe mogu od svojih liječnika dobiti potvrdu i ne moraju nositi maske, a za sve druge nadam se da će razviti svjesnost da je maska dobra za njih i za širu zajednicu.”

Beroš je rekao da već sredinom ovog ili početkom sljedećeg tjedna možemo očekivati 50 posto jeftinije PCR testove  na koronavirus.

“Još prošli tjedan se sazvao sastanak onih koji plaćaju testove HZJZ-a i svih onih koji ga koriste. Imali smo sreću među prvima uvesti takav test, što nam je omogućilo da se na adekvatan način borimo protiv epidemije. PCR testovi koje smo koristili na početku još uvijek koristimo u u našim zdravstvenim ustanovama, iznimne su kvalitete i kakvoće, njihova dijagnostička preciznost je jako važna, stoga je opravdana njihova cijena. Na tržištu se razvijaju brojni drugi testovi koji dolaze u obzir. Dao sam nadležnima zadatak da mi prikupe sve informacije o mogućnosti korištenja i nadam se da ćemo uskoro imati testove na tržištu testove koji bi trebali biti do 50 posto jeftiniji, ali je pitanje hoće li biti dijagnostički vjerodostojni”, kazao je Beroš.

Komentiraj