Beroš: “Svi u EU pooštravaju mjere, možda ćemo morati i mi”

Ministar zdravstva Vili Beroš u srijedu je komentirao epidemiološku situaciju. U Hrvatskoj je, podsjetimo, zabilježen drugi najgori dan od početka epidemije, s 363 novooboljela i pet preminulih osoba.

“Mišljenja sam da lockdowna neće biti. Sada ciljamo na mjere, ciljane, sukladno situaciji. Ako pogledate EU, svi pooštravaju mjere… možda ćemo morati i mi”, kazao je novinarima Beroš.

Dodao je da se sada događa ono što su predviđali s dolaskom hladnijeg vremena. “Svjedoci smo da su određena mikrožarišta određena obiteljska druženja ili manja ili veća javna okupljanja u zatvorenom ili otvorenom prostoru na manjoj distanci”, rekao je ministar.

Upozorio je da građani moraju biti svjesni da neke tegobe koje su se ranije mogle ignorirati, u pandemiji moraju shvatiti puno ozbiljnije: “Oni ljudi koji osjećaju blage resporatorne tegobe, kašalj, bol u grlu, smetnje disanja, trebali bi izbjegavati takva okupljanja.”

Ističe da su osljdnja okupljanja, posebno u Vukovarsko-srijemskoj i Osječko-baranjskoj županiji, pokazala da je to sada modalitet širenja virusa. “Svi oni koji rade s npr. djecom, posebno ako su ona rizična, moraju imati maske. U dvije županije imamo primjer da su postupali bez maski pred svojim korisnicima usluga”, zaključio je Beroš.

Komentiraj