Beroš se obratio javnosti, obznanio situaciju u zdravstvenom sustavu i prozvao obiteljske liječnike

Ministar zdravstva Vili Beroš obratio se javnosti i komentirao situaciju zdravstvenog sustava, opterećenosti bolnica, ali i prozvao liječnike obiteljske medicine.

“Raste broj hospitaliziranih. Na respiratoru je 68 bolesnika, 14 više nego jučer. Preminule su 23 osobe, što je ukupno 493”, rekao je na počeku obraćanja ministar.

Potom je objavio kakva je popunjenost respiratornih centara u bolnicama.

“U KBC-u Split popunjeno je 50,68 posto. U KBC-u Rijeka 30,43, u Osijeku 51 posto, KB Dubrava je na 90 posto. U KB Dubravu je jučer došlo 10 respiratora, od kojih jedan nije adekvatan. Danas dolazi još 20 respiratora. Klinika za infektivne je popunjena preko 90 posto. Sada se u KB-u Dubrava aktivira novi dio od ukupno 200 kreveta”, rekao je Beroš.

“Krah je moguć”

“Broj novozaraženih raste, broj u bolnicama raste, naša odgovornost je ta koja može doprinijeti smanjenu. Mi ćemo napraviti sve da funkcionira čim duže čim bolje. Ne možemo predvidjeti krah, on je moguć, a ja ću napraviti sve da se omogući maksimalno dobro funkcioniranje u ovom trenutku”, kaže Beroš.

Dodao je da se javlja veliki broj umirovljenih liječnika i studenata. “Postigli smo homogenizaciju. Apeliram na sve da se uključe”, kaže.

Na upit ima li država plan, odnosno kada je krajnji slučaj za lockdown, kaže:

“Imamo plan, niti jedan od faktora, broj novih slučajeva, hospitaliziranih… Više je faktora. Vidimo da mnoge okolne zemlje uvode lockdown i policijski sat, ali ne vidimo da to zasad dovodi do nekog učinka”, kaže.

“Treba sagledati i gospodarstvenike, trebamo naći balans i iz dana u dan se trudimo da to učinimo”, zaključuje.

Kada će bolnice biti popunjene?

“Imamo planove, sada idemo s još 200 novih kreveta. Ne možemo mi to predvidjeti, trend se mijenja iz dana u dan. Mi smo korak ispred potreba. Upogonili smo Arenu, ali vjerujem da još dugo neće doći do njenog upogonjenja”, kaže ministar.

Na upit na koga je mislio da ne daje sve do sebe, Beroš kaže:

“Društvo epidemiologa, to govorim stalno, daje neprocjenjiv udio. Ovih dana primamo mnoge dojave o tome da obiteljski liječnici ne obavještavaju kontakte da su u riziku obolijevanja. Moramo se svi skupa angažirati po tom pitanju. Svjedočimo da su kapaciteti epidemiologa ograničeni. Molim i apeliram da se zapošljavaju novi ljudi, to se i radi. Jučer sam svima poslao dopis, prešao sam svoju ingerenciju. U većim gradovima se osnuju call-centri pod nadzorom epidemiologa. To je od osnovne važnosti”, kaže Beroš.

Prozvao liječnike obiteljske medicine

“Uvedite u centralni registar covid-pozitivne i kontaktirajte njihove kontakte. Po Zakonu uloga je primaraca da u tome sudjeluju. Molim da svi skupa budemo svjesni svoje odgovornosti. Najmanje sam u toplom kabinetu, moja fotelja je prevruća, dajem sve od sebe.

Oni kažu da su pretrpani. Dođite u Ministarstvo i pokazat ću vam koliko primjedbi dobivamo da građani ne mogu dobiti primarnu zdravstvenu zaštitu.”

Na kraju je komentirao slučaj liječnice koja je napisala pismo o stanju u KB Dubrava.

“Ja sigurno ne lovim vještice, svaka istinita informacija mi je dobrodošla. I s Merkura je došlo anonimno pismo”, kazao je Beroš.

Komentiraj