Beroš reagirao na odluku veledrogerija o obustavi lijekova: “Hrvatski pacijenti neće ostati bez lijekova”

Ministar zdravstva Vili Beroš u utorak je reagiraona odluku veledrogerija o obustavi isporuke lijekova zbog nagomilanog duga.

Veledrogerije ograničile isporuku lijekova bolnicama koje ne podmiruju svoje račune

“Prema podacima HZZO dospjele obveze prema veledrogerijama su 3,6 milijardi kuna. Naime, u javnosti se plasira teza od strane veledrogerija da je iznos duga značajno veći, jer veledrogerije računaju dug od dana kada su izdale račun, a zdravstvene ustanove računaju dug sukladno zakonskom okviru od dana dospijeća računa. Zato držim neprimjerenim javni pritisak na zdravstvo od strane veledrogerija i svojevrsno ucjenjivanje oko daljnjih isporuka. Hrvatski pacijenti neće ostati bez lijekova”, rekao je Beroš.

Dodao je da je istina da su prihodi hrvatskog zdravstvenog sustava znatno manji od realnih potreba. Slaže se, dodaje ministar, s tvrdnjom ravnatelja HZZO-a Luciana Vukelića da je narušen tzv. Bismarckov koncept financiranja zdravstva temeljenog na socijalnom osiguranju, odnosno doprinosima koje građani izdvajaju iz plaće, jer 2016. godine Mirando Mrsić kao jednu od mjera poticaja gospodarstvu oslobodio je obaveze plaćanja doprinosa poslodavce za zapošljavanje mladih ispod 30 godina na period od 5 godina.

“Ti mladi stoga nisu izdvajali za zdravstvo, što proračun HZZO-a košta godišnje 1,2 milijarde kuna, a kroz 5 godina to iznosi 6 milijardi prinosa manje, rekao je Beroš.

Ministar navodi da su izdvajanja među najnižima od svih zemalja Europske unije. “A usto, u zadnjih godinu dana na troškove vezane uz epidemiju COVID-19 potrošeno je više od 2 milijarde kuna. U RH ima ukupno 165 zdravstvenih ustanova s više od 73.000 zaposlenih. Naš zdravstveni sustav prilagođavamo i organizirat ćemo ga u budućnosti da bude održiv, ali i da cijelom društvu pruža sigurnost jer o zdravlju nacije ovisi i cjelokupno gospodarstvo, posebno turizam. Postojeće probleme moramo zajednički rješavati jer su nastali kroz duže vrijeme”, rekao je Beroš, prenosi N1.

Komentiraj