Beroš: “Razumijem antivaksere, ali treba slušati struku koja mi je dala jasne garancije da je cjepivo djelotvorno”

Ministar zdravstva Vili Beroš komentirao je aktualnu epidemiološku situaciju i naglasio kako je poštivanje struke jedini izlaz iz pandemije.

“Želio bih apelirati na zdravi razum. Naime, kao kad se vozimo avionom, želimo da upravlja pilot, a kad odemo negdje na ručak, željeli bismo da nam kuha kuhar, tako isto odgovore na ovaj globalni izazov moramo prepustiti struci. Jedino je struka ta koja može definirati naš odgovor na kretanje virusa. Ukoliko je HZJZ donio jasne upute koje se odnose na suzbijanje širenja COVID infekcije u školama, moramo ih se pridržavati. To je ujedno i stav europske i svjetske zajednice. Dakle, maske koje su komplementarne drugim mjerama, a to je održavanje distance i higijena, one apsolutno štite od širenja virusa”, naglasio je Beroš u RTL-u Danas.

Komentirao je epidemiološku sliku po školama i naglasio kako online nastava nije opcija.

“Maske će moguće spriječiti veći porast infekcija u školskim klupama. U ovom trenutku na početku ili već malo dalje, u 4. valu… prerano je razmišljati što i kako će biti. Sami znate da od prvog dana iz dana u dan pratimo epidemiološku situaciju, prilagođavamo se istoj uvodeći nove mjere”, rekao je Beroš.

“Imamo jako dominantu delta varijantu virusa”

Kada je 4. val tu, mislim da ova igra ima svoja pravila. Apsolutno nije moguće razmišljati o ukidanju svih mjera. Naime, jasno se zna kada se o tome može razmišljati. Pogledajmo Dansku, Englesku, Portugal. Postigli su procijepljenost veću od 80 posto i žive gotovo normalno. Isto smo mogli postići i mi, međutim nismo. Moramo se zapitati zašto i zašto ne želimo povratak u staro normalno. Cijepljenje je pravi izlaz iz te krize. S tim da bih želio naglasiti – imamo jako dominantnu delta varijantu. Kada je cjepivo dizajnirano, ono nije dizajnirano za tu novu varijantu. Rekao bih da čitava svjetska populacija ima iznimnu sreću što od mutacije štiti, ali ne onako kako smo mislili, ne onako kao što će štititi ono novo cjepivo koje će biti dizajnirano upravo za delta varijantu. Htjedoh reći da imamo sreću kao svjetska populacija jer moglo dogoditi da cjepivo ne djeluje na nove varijante. Tada bismo bili izloženi novoj pogibelji.

O stanju u bolnicama

“Infektivna klinika gotovo je puna. To je bio razlog što se sastala ekspertna skupina stožera i Ministarstva zdravstva i razradili smo, nešto modificirali plan za zagrebačku regiju dok je plan za ostale regije ostao isti. Spremni smo za povećanje brojeva, no iskreno se nadam da do većeg povećanja neće doći jer ipak moramo uzeti u obzir da smo postigli procijepljenost od 52,4 posto što bi moglo utjecati i na intenzitet i duljinu ovog 4. vala. Nadajmo se da će tako i biti.”

O hrvatskim mjerama u odnosu na susjednu Sloveniju ili Italiju

“Ne bih to rekao da smo preblagi, taman smo strogi onoliko koliko treba biti. Vidjeli smo da naše mjere daju rezultate, osigurali smo turističku sezonu, ali isto tako želimo osigurati i mirnu jesen. Vrlo smo jasni u tom kontekstu. Slike iz Slovenije i Italije me rastužuju, potpuno je jasno da ova pandemija traje već godinu i pol i utječe na psihu i mnoge sociološke elemente, no cilj nekada ipak ne opravdava sredstvo, a pogotovo kada je to sredstvo nasilje. Stoga, kada osobna prava ugrožavaju prava drugih, poglavito na zdravlje i život, onda je ta borba za osobna prava po meni besmislena”, napomenuo je.

Antivakseri najavili novi prosvjed, ministar poručio da ih razumije, ali struka daje jasne odgovore zašto se cijepiti.

“Razumijem. Imam svoju djecu, razmišljao sam o učincima cjepivima, međutim pitao sam struku. Dali su mi jasnu garanciju da je cjepivo djelotvorno. Stoga razumijem druge, ali oni moraju razumjeti sve nas skupa. Mi ne cijepljenjem, ako ništa drugo omogućavamo taj rezervoar gdje virus može cirkulirati i ponovno mutirati. Kada je tome kraj? Europske velike nacije postižu taj nivo procjepljivanja. Ništa se loše ne događa osim što se vraćaju na normalan život. Razumijem i druge, međutim, na takvoj sam poziciji da mi je briga za zdravlje hrvatskih građana najvažniji zadatak. Ne očekujem prosvjede kao u Sloveniji, međutim, očekujem nekakve prosvjede. Ali moramo staviti sve u određeni kontekst”, rekao je Beroš.

 

 

Komentiraj