BEROŠ: “Proglasili smo opasnost od epidemije, to je samo administrativna mjera”

U Hrvatskoj je i dalje deset oboljelih od koronavirusa. Ministar zdravstva Vili Beroš u intervjuu za DNEVNIK.hr izvijestio je da su proglasili opasnost od epidemije.

Objasnio je da je to samo administrativna mjera i da ne označava stupanj ugroze. ”To olakšava ministru da mobilizira sve resurse u zdravstvenom sustavu, po potrebi premješta infektologe i druge zdravstvene djelatnike”, rekao je i još jednom podvukao da nije riječ o višem stupnju ugroze jer je situacija u Hrvatskoj zadovoljavajuća.

Kazao je da se za svako javno okupljanje evaluira potencijalni rizik, ali da generalne zabrane nema. Ne razmišlja se ni o zatvaranju granica, a o svemu će sutra razgovarati s kolegama u Europskoj uniji.

Beroš ne strahuje da će ljudi izbjegavati prijaviti sumnjiva kretanja zbog niske naknade HZZO-a. ”Riječ je o ugrozi zdravlja, pa mislim da će prevladati strah i oprez za vlastito zdravlje i zdravlje obitelji i nacije. Vjerujem da će takvi slučajevi, ako ih bude, biti iznimke”, rekao je.

Kaže da je naknada propisana zakonom i da se zakoni ne mogu mijenjati preko noći. ”Ako ovo potraje, naravno da ćemo o svemu razgovarati”, odgovorio je na pitanje može li se taj iznos ipak povećati.

Komentiraj