Beroš: “Problem su pacijenti na respiratoru, upitno je hoće li se oporaviti”

 

Ministar zdravstva Vili Beroš u srijedu je komentirao trenutnu situaciju s koronavirusom u Hrvtaskoj. Danas je Nacionalni stožer objavio da je u posljednja 24 sata 341 novi slučaj zaraze koronavirusom, a tri su osobe premiule. Na bolničkom je liječenju 299 pacijenata, od čega je njih 24 na respiratorima.

“Razgovarao sam s Capakom da nađu najbolji modalitet, dosadašnje iskustvo ukazuje na elemente koje oni spominju. To nije mišljenje Epidemiološkog društva, ne tvrdim da je dobro ili loše, molim epidemiološku struku da procijeni adekvatno elemente koji se odnose na samoizolaciju”, rekao je Beroš o apelu epidemiologa da se smanji vrijeme samoizolacije.

Što se tiče broja novooboljelih, Beroš kaže da je daleko važniji podatak broj hospitaliziranih, novozaprimljenih u bolnice, broj otpuštenih i broj pacijenata na resporatoru. Danas je 299 ljudi na bolničkom liječenju, od čega su 33 nova, ali je i 38 osoba otpušteno, što je ministar ocijenio dobrim trendom.

“Na respiratoru je 24 osobe, dva nova pacijenta od jučer, i to je ono što nije dobro, jer ti koji su na respiratoru, upitno je hoće li se oporaviti ili neće”, rekao je ministar i dodao da je Hrvatska stigla na četvrto mjesto po broju smrtnih slučajeva na 100.000 stanovnika te da je to stvar koja treba promijeniti.

“Najviše možemo napraviti sami. Znamo način na koji se možemo i moramo boriti protiv ove epidemije i to moramo poštivati”, rekao je Beroš.

Komentiraj