Beroš: “Prema istraživanjima, britanski soj virusa prisutan u 47 zemalja”

Na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite u ponedjeljak ravnateljica Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ Alemka Markotić istaknula je kako prema testiranim uzorcima za sada nema utvrđenih dokaza o postojanju mutiranih virusa u Hrvatskoj te je najavila sastanak institucija kako bi razradili strategiju za detaljniju potragu novih sojeva.

“Još se ne uzima puno uzoraka. Ispituju se reagencije koje su sada dostupne, a koje bi možda mogle detektirati mutacije. Nakon toga ćemo odrediti koji broj uzoraka je moguć nama u Hrvatskoj praktično za obradu na tjednoj bazi i s tom strategijom idemo u narednim danima prema Ministarstvu zdravstva”, kazala je ravnateljica osvrnuvši se na nove sojeve iz Ujedinjenog Kraljevstva, Brazila i Južne Afrike.

Ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare rekao je kako je prema britanskom istraživanju britanski soj prisutan u 47 zemalja, dok u 13 zemalja postoji lokalna transmisija, a Južnoafrički soj ima tendenciju bržeg širenja i prisutan je u 11 zemalja.

Podsjetimo, Nacionalni stožer izvijestio je u ponedjeljak da je u posljednja 24 sata evidentirano 94 novooboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj. Na bolničkom se liječenju nalazi 1288 pacijenata, a njih 98 je na respiratorima. Preminulo je 27 osoba.

Božinović: “U kafiće ljudi dolaze da bi se zadržali, a ne samo da bi nešto pokupili i otišli”

Komentiraj