Beroš: “Oprez je i dalje nužan s obzirom da ima još puno nepoznatih elemenata ponašanja virusa”

Ministar zdravstva Vili Beroš gostovao je u Dnevniku HTV-a prilikom kojeg je komentirao sadašnju situaciju sa koronavirusom, ali i trenutnu situaciju u zdravstvu koje je ovih dana počelo funkcionirati u punom kapacitetu.

“Stoti je dan od početka epidemije, situacija je stabilna i dobra, epidemiološki pokazatelji su i više nego zadovoljavajući. No potreban je oprez. Iako postoje egzaktni epidemiološki kriteriji koji se moraju zadovoljiti da bi se proglasio završetak epidemije, s obzirom da se otvaramo turizmu i dolaze strani državljani iz zemalja gdje bolest postoji odredit ćemo kraj epidemije kada za to bude najoptimalnije”, rekao je gost središnjeg Dnevnika HTV-a ministar zdravstva Vili Beroš.

U našoj zemlji nastavlja se povoljna epidemiološka situacija. Četvrti dan zaredom nema novozaraženih. Stoti dan otkako je bolest COVID-19 stigla u našu zemlju, imamo 48 aktivnih slučajeva. Na respiratoru su i dalje 4 pacijenta, a oporavljenih je sedam više nego jučer.

Tijekom gostovanja Beroš napominje kako je oprez nužan s obzirom da je riječ o virusu o kojem nije sve poznato.

“Kada je riječ o novoj bolesti, govorimo svi o mogućem drugom valu, mislim da ne trebamo žuriti. Od početka su postignuti dobri rezultati jer smo bili krajnje oprezni i taj oprez namjeravamo zadržati i nadalje”, rekao je.

Moramo naučiti živjeti sa novim opasnostima

“Život mora ići dalje, stabilizirali smo epidemiološku situaciju i pažljivo smo procijenili one elemente koji nam na neki način garantiraju sigurnost. Među zemljama iz kojih nam turisti dolaze su one zemlje imaju sličnu ili bolju epidemilošku situaciju nego Hrvatska. Naši epidemiolozi prate epidemiološku sliku u cijeloj Europi i pomno biramo one s kojima ostvarujemo mogućnost dolaska turista. S tog aspekta mislim da je sigurnosni aspekt povoljan, no opreza nikad dosta. Ne možemo znati ima li neki turist asimptomatski virus, ali razvili smo protokole o postupanju s takvim turistima i vjerujem da će i dalje situacija bit pod nadzorom”, rekao je Beroš.

Zdravstveni sustav počeo normalno funkcionirati, u pet dana transplantirano je pet bubrega

“Nije zaustavljen rad u bolnicama nego je prilagođen novim uvjetima. Za sve hitne i neodgodive slučajeve bolnice su radile, a sve ono što se moglo prolongirati, prolongiralo se. S obzirom na specifične karakteristike obavljanja transplantacijskog programa i na rizike on nije bio provođen tijekom epidemije koronavirusom. Mislim da su napravljene dvije hitne transplanatacije. Međutim, reaktivacijom hrvatskog zdravstvenog sustava počela je normalna funkcija i u pet dana u KBC Zagreb transplantirano je pet bubrega”, rekao je Beroš.

Izrazio žaljenje zbog slučaja zamjene pacijenata u KBC Split

“Žao mi je što se to dogodilo i svi zdravstveni djelatnici izražavalju žaljenje. Drago mi je da je KBC Split priznao grešku i čuo sam se s predsjednikom Upravnog vijeća. Troje odgovornih ljudi, šefova ustrojbenih jedinica nisu više na tim mjestima i na neki način su oni detektirani u lancu da su odgovorni za takve propuste. Upravno vijeće je i dalje odlučilo dati povjerenje ravnatelju Meštroviću s čime sam suglasan, no tu postupanju nije kraj”, poručio je Beroš

Inspekcija ustanovila nepravilnosti

“Nalaz zdravstvene inspekcije, koji je bio osnovni element za postupanje Upravnog vijeća, postupat ćemo dalje. Zbog sumnje na učinjenu stručnu grešku nalaz će biti proslijeđen Hrvatskoj liječničkoj komori te zbog sumnje na kazneno djelo bit će proslijeđen i DORH-u. Samo rješenje zdravstvene inspekcije Ministarstva zdravstva će biti upućeno zdravstvenoj ustanovi da se ipsrave nepravilnosti koje su uočene tijekom inspekcijskog nadzora”, dodao je.

 

Komentiraj