Beroš: “Prozori iz Popovače su upozorenje, upute su jasne i svi ih se trebaju pridržavati”

Jesmo li ušli u drugi ili možda već i treći val pandemije, strahuje li od novih “superžarišta” u Hrvatskoj te koje strože mjere bi mogao uvesti Stožer civilne zaštite samo su neka od pitanja na koja je u RTL-u Danas odgovarao ministar zdravstva Vili Beroš.

Na pitanje jesmo li ušli u drugi val ili treći val zaraze koronavirusom, Beroš je odgovorio je da je manje važno kako ćemo nazvati ovaj novi val epidemije.

“Možda je riječ samo o oscilaciji broja zaraženih ili padu, manje je bitno”, kazao je i rekao da je bitno da iz dana u dan pratimo situaciju i razgovaramo o novim mjerama.

Situacija iz Popovače kao upozorenje

“Prizori iz Popovače moraju biti upozorenje svima nama. Virus je oko nas i infekcija se ne događa uvijek drugima nego se događa nama. Slike s događaja u Popovači dovoljno govore same za sebe. Imamo zatvoreni prostor sa zatvorenim prozorima, bez distance, bez maski, uz pjevanje… Sve to pospješuje širenju virusa. Stoga ovaj rezultat neću reći da je bio očekivan, ali je dovoljno upozoravajući za sve nas i mislim da nam mora biti dovoljno veliko upozorenje pred jesenske dane kad se aktivnosti vraćaju u zatvorene prostore, dolazi sezona grijanja, a ono će dalje sušiti našu sluznicu respiratornog trakta . Svi ti  elementi pospješuju širenje virusa”, kazao je i dodao da je sada pravo vrijeme za pokazati društvenu odgovornost.

Na pitanje treba li zbog Popovače nekome biti neugodno. odgovorio je: “Apsolutno da!”

Naglasio je da su upute vrlo jasne i da bi ih se svi trebali pridržavati. “Održavanje razmaka, dezinfekcija, po potrebi maske i to je to”, kazao je te dodao da se virus neće širiti ako ćemo se svi toga pridržavati.

“Svjedoci smo da ne poštujemo te mjere i ovo je posljedica takvog ponašanja”, rekao je i dodao da će sve biti dobro dok ne dođe do preopterećenja zdravstvenog sustava.

Na pitanje kako spriječiti širenje zaraze na blagdanskim okupljanjima koja nam predstoje, Beroš je kazao da se moramo držati osnovnih postulata i epidemioloških mjera. “Razgovarali smo s crkvenim vlastima nastojeći upravo promisliti kako spriječiti grupiranje ljudi, masovna okupljanja za blagdane koji dolaze”, rekao je i dodao da oni mogu propisivati mjere, ali da do svijesti ljudi mora doći da najbolje sami mogu spriječiti širenje virusa.

Kao odličan primjer takve suradnje istaknuo je hotelijere koji su se pripremili prije sezone koja je na kraju bila uspješna, a kao relativno dobar primjer istaknuo je i početak školske godine.

Na pitanje strahuje li od pojave novih “superžarišta” kao što je Popovača gdje su se na jednom događaju govoto svi zarazili, odgovorio je da svaki dan strahuje baš od toga i da zato ne prestaju upozoravati da je potrebno pridržavati se mjera. “Da je razmak među sudionicima bio dovoljan, da je netko stavio masku, da su otvorili prozore – do zaraze ne bi došlo”, rekao je.

Komentiraj