BEROŠ O SPLITU: “Ovo je velik i bolan propust, mora se utvrditi odgovornost”

Ministar zdravstva Vili Beroš na današnjoj se konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite osvrnuo na veliki propust u splitskom KBC-u, gdje su zamijenjeni identiteti dviju pacijentica. Jedna od njih je preminula i pookpana je pod tuđim imenom, a ravnatelj bolnice Julije Meštrović jučer je zbog toga podnio ostavku.

“Kao što znate u KBC Split dogodio se propust. Zamijenjeni su identiteti dviju bolesnica, od kojih je jedna i preminula. Ravnatelj me obavijestio o istom. Posjetio je ožalošćenu obitelj i izrazio joj sućut. Ovo što se dogodilo u Splitu velik je i bolan propust, izražavam žaljenje i duboku sućut. za ovavak propust se mora utvrditi odgovornost. Pokrenut je unutarnji nadzor i pokrenuo zahtjev za razrješenjem. Inspekcija Ministarstva zdravstva danas će započeti proceduru”, rekao je Beroš.

Dodao je da očekuje nalaze inspekcije, o kojima će obavijestiti javnost.

“Reći ću samo to da je KBC Split u vrlo specifičnoj situaciji. Oni su nekad u danu primali više desetaka bolesnika od kojih s u neki dementni, najvjerojatnije je došlo nakon hitnog primitka i smještanja na odjel. Ta zamjena nije uzrokovala smrtni ishod, to je bitno napomenuti. Sve se otkrilo kada je druga pacijentica vraćena u dom”, odgovorio je Beroš na pitanje je li zamjena identiteteta utjecala na liječenje.

Komentiraj