Beroš o smrtnom slučaju u Čakovcu, zabranama Stožera i stanju u zdravstvu

Gostujući u RTL Direktu, ministar zdravstva Vili Beroš komentirao je smrtni slučaj pacijenta u Čakovcu, moguće nove epidemiološke mjere i stanje u zdravstvu o kojem se uvelike priča, pogotovo nakon slučaja u kojem je pacijent umro tijekom rutinskog postupka hemodijalize jer mu je, prema posljednjim informacijama, greškom u žilu ubrizgan medicinski benzin umjesto fiziološke otopine.

“Koristim u prvom redu priliku da izrazim sućut i žaljenje. U tijeku je inspekcijski nadzor, odmah sam poslao inspekciju, po dobivanju izvješća ćemo poduzeti daljnje korake. Ono što je važno je izvući pouke i učiniti sve da se ovako nešto više ne dogodi”, rekao je Beroš.

“Sada ne razmišljamo o zabrani alkohola, ali te mjere su na raspolaganju”

Kazao je kako se o zabrani alkohola i pušenja u kafićima zbog koronavirusa u ovom trenutku ne razmišlja.

“Ne, u ovom trenutku se o tome ne razgovara. Istovremeno, epidemiolozi raspolažu s tim i drugim mjerama ako bude potrebno. U ovom trenutku je epidemiološka situacija takva da ne planiramo takve korake”, rekao je Beroš.

“U prvom redu imamo spriječiti širenje virusa, ali i osigurati odvijanje gospodarskih djelatnosti. Zato su važni razgovori s ugostiteljima, da se riješe i neke eventualne nedoumice”, dodao je Beroš.

Kazao je kako u ovom trenutku nije na stolu ni stišavanje glazbe u kafićima o kojem se pričalo.

“Čak u ovom trenutku ni to, samo smo svjesni da će se dio prometa zbog lošeg vremena preseliti u unutrašnje prostore, moramo vidjeti kako nastaviti to gospodarsko djelovanje”, rekao je Beroš.

Stroža pravila 

“Ostaju li otvorena stroža pravila ako bude potrebno?” upitan je Beroš.

“Da”, kratko je odgovorio Beroš.

Osvrnuo se i na zabranu korištenja plesnog podija.

“Nitko nikada nije zabranio ples, ali grupiranje i blisko druženje osoba nije dobrodošlo”, kazao je.

Kazao je kako se neće uvoditi kazne za nepoštivanje mjera dok god to neće biti nužno.

Dok god to bude moguće, naš je stav da nećemo kažnjavati. Svjesni ste da je to odlično funkcioniralo na proljeće, nema razloga da ne funkcionira i dalje”, rekao je Beroš.

Redovi pred bolnicama

“Nažalost, živimo u novom normalnom, ovi redovi su zbog zaštite pacijenata i djelatnika. Naravno, moguće je smanjiti redove, na ravnateljima je da organiziraju uvjete krizne zaštite, nekad je to moguće, nekad nije. Rekao sam da upozoravamo ravnatelje za te radove jer dolazi hladnije vrijeme, ali stvari tu nisu jednostavne”, rekao je Beroš.

Komentiraj