Beroš o ruskom cjepivu: “Sve je više dokaza da je učinkovito, ali trebali bismo pričekati i da je sigurno”

Ministar zdravstvo Vili Beroš komentirao je aktualnu situaciju oko koronavirusa, cijepljenje preko reda, ali i eventualni dolazak ruskog cjepiva Sputnik V.

Kaže da mu je, kao ministru, žao što je u fokusu tema cijepljenja preko reda, umjesto procjepljivanje što više građana.

”Nije bilo moguće predvidjeti takav tijek zbivanja. Epidemiolozi koji su zaduženi za provedbu cijepljenja nisu smatrali da bi to mogao biti problem”, kazao je.

Na pitanje koliku je štetu Alemka Markotić nanijela činjenicom da je cijepila svoju majku, Beroš kaže da ona nije politički član te nije mogla nanijeti štetu. ”Njezina majka je po više kriterija najrizičnija skupina”, rekao je i kaže da ne vidi ”kako bi mogla postojati politička odgovornost” Alemke Markotić.

”Na svakome tko cijepi je da s aspekta svojih moralnih normi provede cijepljenje. Mislim da je profesorica Markotić imala elemenata za cijepljenje svoje majke, a je li to bio optimalni put – to ne mogu tvrditi niti se kao ministar mogu baviti pojedinim slučajevima”, kaže. Dodao je da on nikoga svog nije cijepio preko reda.

Ponovio je da je zatražio od svih ustanova podatke iz registra o tome tko je cijepljen.

”U slučaju nepravilnost u ustanovu će se uputiti inspekcija. Ako je propust u postupanju uputit će se predmet Hrvatskoj liječničkoj komori koja će sukladno kodeksu etike i deontologije odlučivati o disciplinskoj odgovornosti, a u slučaju detekcije drugih elemenata bit će predmet upućen na daljnje postupanje DORH-u”, objasnio je.

Na pitanje o ruskom cjepivu, Beroš je otkrio da je razgovarao s ruskim veleposlanikom te je dogovorena suradnja, a sada treba pronaći način uvoza cjepiva u Hrvatsku. ”Ne znam je li dovoljno siguran način koji je upotrijebila Mađarska. Oni su pribjegli privremenoj upotrebi neodobrenog cjepiva što znači da postoji mogućnost razvoja određenih nuspojava” kaže.

“Sve je više dokaza da je učinkovito, ali trebali bismo pričekati i da je sigurno. Optimalno bi bilo da EMA odobri upotrebu. Ruski veleposlanik mi je kazao da dozvolu EMA-e očekuju možda početkom travnja, ali o tome će me redovito obavještavati”, otkrio je Beroš u Dnevniku Nove TV.

Ministar kaže da će se procjepljivanje građana u Hrvatskoj ubrzati dolaskom većeg broja doza cjepiva.

Na pitanje hoće li građani moći birati kojim se cjepivom žele cijepiti, ministar odgovara: ”Ovisi o tome koliko čega će biti u datom trenutku. Ako bude dovoljno cjepiva, nema ništa protiv te opcije”.

”Hrvatsko zdravstvo, nakon što prođe COVID, također treba liječenje i ozbiljne reforme. To je neupitno”, kaže.

Osvrnuo se i na štrajk vozača sanitetskog prijevoza. Kaže da oni ne mogu tražiti isti koeficijent kao i vozači kola Hitne pomoći jer ”ne obavljaju iste radnje”. ”Vozači hitne pomoći su i u većem životnom riziku, voze kroz crveno svjetlo i jure, za razliku od vozača saniteta. Međutim, u Ministarstvu zdravstva radi radna skupina sastavljena od njihovih predstavnika koja se usuglasila da koeficijent bude povećan”, otkrio je.

Komentiraj