Beroš o prvom slučaju majmunskih boginja: ‘Epidemiolozi su postupili po pravilima struke’

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić potvrdila je danas prvi slučaj majmunskih boginja u Hrvatskoj.

“Prvi slučaj majmunskih boginja dijagnosticiran je u našoj Klinici”, izvijestila je dr. Markotić. Bolest je muškarcu potvrđena sinoć pomoću testova u klinici, a riječ je o muškarcu koji je boravio u Italiji i Španjolskoj.

Ministar zdravstva Vili Beroš je za 24 sata komentirao prvi slučaj majmunskih boginja te kazao da su epidemiolozi postupili po pravilima struke, pacijentu su dane upute te nema, napominje, veće opasnosti od širenja. Ministru je postavljeno pitanje ima li razloga za zabrinutost i kakve su pretpostavke epidemiologa, očekuje li se širenje virusa.

Upitan kako to da pacijent nije hospitaliziran, budući da je prvi slučaj u Hrvatskoj, Beroš je odgovorio kako zaraženi ima blagi oblik bolesti, koji ne zahtijeva hospitalizaciju. Struka je tako procijenila – odgovorio je ministar na pitanje kako to da nije bilo hospitalizacije kao u slučaju prvog zaraženog od korone u veljači 2020., koji je također imao blage simptome.

Komentiraj