Beroš o okupljanju pred katedralom: “Mjere su kristalno jasne, trebale bi vrijediti za sve”

Ministar zdravstva Vili Beroš u četvrtak je, uoči sjednice Vlade, komentirao veliko okupljanje ispred zagrebačke katedrale u srijedu navečer.

Premda je v.d. pročelnika Tiskovnog ureda zagrebačke nadbiskupije Zvonko Franc u ponedjeljak kazao da će se poštivati važeće epidemiološke mjere i da ”će se osobe zadužene za liturgijsko slavlje truditi poštivati mjere i da vjeruje u savjesno ponašanje vjernika lajka”, ovogodišnja proslava ”Stepinčeva”, spomendan bl. Alojzija Stepinca, u srijedu se pretvorila u masovno, do sada neviđeno kršenje epidemioloških mjera. Na okupljanju se našla i ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ‘Fran Mihaljević’ Alemka Markotić.

“Nisam upoznat s detaljima. Epidemiološke mjere su kristalno jasne i trebale bi vrijediti za sve. Mjesta nekonzistentnom i neujednačenom ponašanju nema. Sve ostalo po meni nije prihvatljivo”, rekao je u četvrtak Beroš novinatima.

Scene sakralnog ludila ispred zagrebačke katedrale

Predstavnici umirovljenika tražili su od Vlade da se cijepljenje AstraZenecom ograniči na građane ne starije od 65 godina, a da se starije cijepi nekim drugim, učinkovitijim cjepivom. Beroš je kazao da su njihovi zahtjevi legitimni, ali je dodao da su im objasnili da njihove se poruke mogu pogrešno protumačiti.

”Proizvođač se obvezao u roku od dva do tri tjedna podastrijeti nam nove informacije. Nema medicinskog razloga da cjepivo koje djeluje kod nekoga od 55 godina ne djeluje kod nekoga od 65. Sva tri cjepiva koja su u hrvatskoj odobrena štite u najvećem mogućem opsegu od smrti i težeg oblika bolesti”, kazao je Beroš.

Osvrnuo se i na tragičnu smrt bebe prilikom porođaja kod kuće. Kazao je da nisu ostvareni svi preduvjeti da bi porođaj kod kuće bio siguran.

”Moramo poštovati nečiju želju da rodi kod kuće i ja to shvaćam. Ali moramo shvatiti rizik porođaja kod kuće. Svjedočimo tome da ponekad i u bolničkim uvjetima nešto krene po zlu. Iako je porođaj prirodni proces, istodobno je vrlo složen i uvijek nešto može poći po zlu”, zaključio je Vili Beroš.

Komentiraj