BEROŠ O KORONAVIRUSU: “Svima u EU preporučit ćemo da naprave što i Hrvatska”

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je da je u Hrvatskoj zasad devet osoba pozitivno na koronavirus, a epidemiološka situacija je mirna. Danas u podne održan je sastanak svih infektoloških klinika u zagrebačkoj klinici “Dr. F.Mihaljević”.

“Devet pozitivnih za sada, 254 testiranja su dosad napravljena, dva su još najavljena, epidemiološka situacija je mirna, tako da je to doista dobro”, rekao je jutros Beroš te ocijenio da migrantska kriza načelno također predstavlja opasnost za širenje koronavirusa, no nada se da će Europa naći odgovor na migrantsku krizu. Kazao je da trenutno nema sumnje na nove zaraze koronavirusa u Hrvatskoj.

“U ovom trenutku nema posebno sumnjivih, iako s obzirom na epidemiološku situaciju možemo očekivati još neke nove pozitivne, ali se nadam da će oni biti u vezi s ovim već sada detektiranim slučajevima.To nije ni zabrinjavajuće ni problematično”, istaknuo je.

Sastankom svih infektoloških službi, naglašava Beroš, žele pokazati da su organizirani, promišljeni i posvećeni te da će u okviru struke i mogućeg napraviti sve da dogovore na ovu ugrozu.

U petak se održava sastanak na razini ministara zemalja EU o mogućim novim mjerama. Beroš kaže da će svima preporučiti da postupaju na način kao što je to napravila Hrvatska.

Ministar je rekao kako se svakodnevno želi ukazati na važnost općih higijenskih mjera, te kako se iz dana u dan mijenjaju upute za određene skupine. Jučer je stavljen naglasak na one koji su oboljeli i one koji su kronično bolesni.

Beroš je naglasio da će se danas proširiti upute na udomitelje za starije, kako bi i oni znali pravila postupanja. Dodao je da Hrvatska nastoji biti nekoliko koraka ispred onog što se zbiva, a to je bilo moguće na osnovu analize rizika, piše HRT.

Komentiraj