Beroš o cijepljenju Borasa: “Osuđujem cijepljenje preko reda i to je moralno neprihvatljivo”

Prije sastanka Znanstvenog savjeta, članovi Nacionalnog stožera obratili su se javnosti. Na početku su komentirali najnovije epidemiološke brojke u Hrvatskoj, a tema je svakako i djelomično popuštanje mjera, ali i cijepljenje rektora Borasa preko reda.

Bernard Kaić: “Padaju nam brojevi novih slučajeva iz tjedna u tjedan”

Ovih 577 je manje u odnosu na prošli tjedan. Pada i udio pozitivnih među testiranima. Ali to su i dalje veliki brojevi u odnosu na proljeće, 146 na 100.000 je dnevna incidencija. Među boljima smo u EU, samo 4 zemlje imaju nižu incidenciju, rekao je Kaić.

“Ovo nije natjecanje tko će biti bolji, postoje razni faktori koji utječu na incidenciju”, dodao je. Do danas je prijavljeno 655 nuspojava na Pfizerovo cjepivo i 17 na Modernino. To je sve normalno, sve su prošle bez posljedica.

Markotić o novim sojevima koronavirusa

“Jučer su potvrđeni prvi slučajevi britanskog soja koronavirusa”, rekla je Alemka Markotić  i dodala: “Sekvenciran je 61 uzorak. I HZJZ ima preliminarne rezultate za oko osam bolesnika, izvijestit će o tome. Što se tiče potvrđenih uzoraka, jedan je muškarac star 50 godina, zatim dijete od oko tri i pol godine koje je imali gastrointestinalne probleme, te treći je muškarac od 34 godine. Jučer je preko HZJZ-a išla prva poćiljka uzoraka za ECDC gdje smo kao Klinika priložili 30-ak uzoraka iz različitih dijelova Hrvatske, uključujući i ova tri za dodatnu potvrdu.

Ovo nije iznenađenje, bilo je pitanje trenutka. Nastavit će se dalje sekvenciranje. Zasad je dobro da se ne vidi značajno povećanje broja oboljelih koje se može dovesti u vezu s ovim sojem. No, znajući da je on i kod nas i u drugim zemljama, moramo biti oprezni i držati se mjera.”

Beroš: “Pojava nove varijante virusa poziva na oprez”

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da ove informacije ukazuju da sustav reagira na pojavu novog soja virusa.

“Važno je prvo detektirati postojanje istog i epidemiološko postupati. Čitava Europa je na oprezu. Ovo je prilika da još jednom pokažemo odgvorno ponašanje”, rekao je Beroš.

“Koristimo sve što nam je za sada na raspolaganju, a to su tri vrste cjepiva koja su sva učinkovita”, rekao je Beroš.

O cijepljenju rektora Borasa prije reda

“Zatražio sam odmah očitovanje. Čekat ću odgovor s Rebra pa ćemo vidjeti. Apeliram na sve koji provode cijepljenje da se cijepljenje provodi isključivo prema planu cijepljenja”, rekao je ministar Beroš.

“Osuđujem cijepljenje preko reda i najmanje moralno je neprihvatljivo da se time uzme red nekome kome je potrebnije. Pozivam još jednom sve djelatnike da se drže isključivo plana i programa cijepljenja, a to se svakako ide od najugroženijih građana”, dodatno je naglasio.

Kaić je objasnio postoji li protokol u slučaju viška doze:

“Što s dozama kad se bočica načme, nema protokola. Zdravorazumski protokol je cijepiti nekog drugog zainteresiranog jer je manja šteta cijepiti bilo koga, nego ga baciti, posebno kad nemamo dovoljno cjepiva. Neizbježno je da se kraj prve faze cijepljenja preklapa s početkom druge. Gdje bismo došli da ne damo cjepivo na teren dok se ne cijepi i posljednji u prvoj fazi? To bi bilo štetno odgađanje cjepiva.”

O cijepljenje u Klinici za infektivne bolesti

“Klinika za infektivne bolesti je ustanova za liječenje i edukaciju i ima elemente prevencije. Ono što smo ponudili u ovom trenutku da svi raspoloživi resursi mogu i trebaju biti uključeni u cijepljenje. Bilo je puno upita kakvi se sve mogućnosti i klinika je izrazila spremnost da bi cijepila izvan sustava po prioritetima. S time se započelo s nekoliko ljudi, sve iz rizičnih skupina, međutim vrlo brzo je došla situacija da neće biti dovoljno cjepiva i ta djelatnost je zaustavljena. Traženja su brojna iz zdravstvenih ustanova. Koliko budemo mogli rado ćemo se uključiti”, rekla je Alemka Markotić.

Božinović o popuštanju epidemioloških mjera: “Nadam se da ćemo svi doprinijeti da naša odluka 15. veljače bude primjerena našem trenutnom, epidemiološkom stanju”

“Stanje se analizira svakodnevno. Mi nismo mogli govoriti o novim varijantama prije nego što su otkrivene. Ovo je bilo pitanje vremena”, rekao je Božinović.

“Novom soju moramo posvetiti pozornost, ali to nije razlog za paniku. Moramo pratiti situaciju u zemljama Europe. Svaka zemlja je različito reagirala i to sve sve događa kada cijepljenje ne ide onom dinamikom kako se planiralo. Moramo uzeti u obzir i prognozu koja najavljuje niske temperature. Dakle, sve to ćemo uzeti u obzir”, dodao je.

Nova varijanta prisutna je od 20. siječnja u Hrvatskoj. U tih nekoliko tjedana možemo konstatirati da brojevi ne rastu nego padaju. Oko novog soja će se raspravljati i na Znanstvenom savjetu rekao je Božinović.

“Nadam se da ćemo svi doprinijeti da naša odluka 15. veljače bude primjerena našem trenutnom, epidemiološkom stanju”, naglasio je.

 

Stožer: Na 6829 testiranih imamo 577 novoboljelih, preminulo 14 osoba

Komentiraj