BEROŠ: “Nitko ne odlazi u samoizolaciju na vlastiti zahtjev, o tome jasno odlučuje struka”

Ministar zdravstva Vili Beroš u srijedu je u Dalmaciji, u sklopu predizborne kampanje, obišao pripadnike HGSS-a.

“Došao sam se zahvaliti HGSS na svemu što radi. Njihova funkcija je jako važna u društvu. Treba spomenuti zasluge HGSS tijekom koronakrize. Doprinijeli su puno. Preko 150 djelatnika je pružilo preko 8 tisuća sati volontiranja”, rekao je Beroš.

Beroš je rekao da je u odnosu na jučer, broj oboljelih danas manji.

“Sigurno je da nitko ne odlazi u samoizolaciju na vlastiti zahtjev, o tome jasno odlučuje struka. Trebamo inzistirati na tome da struka određuje te kriterije”, kazao je Beroš o slučaju premijera Plenkovića koji je bio u kontaktu sa zaraženim tenisačem Novakom Đokovićem.

Kazao je da se struka o tome jučer jasno očitovala. “Svi građani bi trebali poštivati mjere HZJZ-a”, kaže ministar.

Tvrdi kako smo “u prvom poluvremenu ove bitke imali sjajne rezultate” i dodaje kako se svi zajedno trebaju pridržavati mjera Stožera kako bi se širenje zaraze spriječilo.

“Stožer i epidemiološka služba rade analize i to je ono što određuje daljnje korake. Mi na dnevnoj bazi imamo podatke iz kojih zemalja tko ulazi”, kazao je i dodao da će se uvesti mjere za zemlje u kojima se epidemiološka situacija pogorša.

Beroš je kazao da Hrvatska ‘apsolutno ne uvodi švdski model’.

“Vrijeme je suživota s virusom, moramo biti krajnje oprezni da se ne dovedemo u situaciju da uvodimo stroge mjere”, upozorava. Beroš tvrdi kako svi moraju uložiti veliki napor, no posebnu odgovornost imaju organizatori zbivanja.

Istaknuo je informaciju o koronavirusu, koju je saznao iz stručne literature i koja ga je, kako je rekao, iznimno razveselila. “Istraživanje je pokazalo da preko 92 posto slučajeva svih koji su novodijagnosticirani ispod 60 godina nema nikakvih kliničkih simptoma, što me silno veseli, a moglo bi biti i indirektni dokaz da je virus mutirao”, rekao je Beroš.

Komentiraj