BEROŠ: “Nismo se prerano otvorili, prihvatili smo rizik”

Hrvatska se nije prerano otvorila, svjesno smo preuzeli rizik, izjavio je ministar zdravstva Vili Beroš za Dnevnik HTV-a.

“Potpuno smo svjesno napravili ovo. Omogućili smo život i turizam. Bez turizma, koje je jedna od važnijih grana našeg gospodarstva, sve bi bilo daleko lošije. Ciljano smo prihvatili ovaj rizik. Još uvijek smo mišljenja da je on kontrolabilan”, kazao je.

“Najvažnije je da je sve pod kontrolom, da znamo izvor zaraze i da nam epidemološka struka radi na terenu. Potrebno je stalno naglašavati da mi sami svojim oprezom i naporom možemo doprinijeti smanjenju širenja zaraze”, kazao je Beroš.

Kazao je kako je “vrlo važno da smo detektirali pojedina žarišta, a to su u ovom trenutku bili noćni klubovi, gdje se upravo poštovanjem mjera moglo spriječiti širenje infekcije. Žao mi je što se to nije desilo. Međutim, stoga moramo i dalje ponavljati i apelirati, poglavito na mlade, da se pridržavaju mjera.”

Kazao je kako u “ovom trenutku ne razmišlja o većoj ugrozi i opterećenju zdravstvenog sustava”. “No, potrebno je biti promišljen i pripravan pa imamo neke planove za rujan, poglavito za jesen, kada očekujemo drugačiju kliničku sliku”. Beroš nije htio govoriti o detaljima, ali je kazao kako “postoje neki kapaciteti koji se čuvaju”. “Napravit ćemo sve što bude potrebno u datom trenutku i sukladno s epidemiološkom situacijom”, kazao je.

Ponovio je “da minimalnim osobnim naporom možemo napraviti puno i za gospodarstvo i za očuvanje zdravlja i radnih mjesta u Hrvatskoj. Prema tome, nošenje maske gdje je to potrebno i preporučeno, održavanje razmaka, osobna higijena, izbjegavanje rukovanja je apsolutno recept za suzbijanje ove zaraze.”

Komentiraj