BEROŠ: “Nikakav strah, nikakva panika nisu bili razlog naših mjera, već oprez!”

Ministar zdravstva Vili Beroš u petak je na završnoj konferenciji projekta “Uređenje i opremanje dnevnih bolnica i jednodnevnih kirurgija KBC-a Zagreb”, kojeg je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, odgovarao na novinarska pitanja.

Upitan kada će proglasiti kraj epidemije u Hrvatskoj, ministar zdravstva kaže da za to još nije došlo vrijeme. “Ovo je nova bolest, novi virus i ne znamo sve okolnosti njegova ispoljavanja. Možda dođe do drugog vala, možda ne. Moramo biti oprezni. Otvorili smo se turizmu, dolaze strani građani koji u svakom trenutku mogu donijeti virus, a da to i ne znaju, i moramo biti spremni, oprezni, no zbog toga još ne namjeravamo proglasiti kraj epidemije”, rekao je Beroš.

Izjavu ravnateljice Klinike za infektivne bolesti ‘dr. Fran Mihaljević’ Alemke Markotić komentirao je riječima: “Nikakav strah, nikakva panika nisu bili razlog naših mjera, već oprez!”. Markotić je, podsjetimo, rekla da smo prvi puta sve zatvorili zbog panike, ali da drugi put neće biti tako. Beroš kaže da su te izjave izvučene iz konteksta.

“Sjetite se onih prvih tjedana dok je broj novooboljelih, umrli u Italiji rastao nevjerojatnom briznom. TO je bila naša realnost, nismo znali kako se virus širi, tko obolijeva. Prema tome, jedan oprez i stručna pripremljenost je bio uzrok donošenja mjera, nikakva panika i strah”, rekao je Beroš.

Dodao je da su i dalje oprezni jer se Hrvatska otvorila turizmu, dolaze strani građani, prvenstveno iz zemalja kojie imaju sličnu ili bolju epidemiološku sliku nego mi.

“Dodatni razlog je dolazak stranih građana koji u svakom trenu mogu donijeti virus sa sobom, a da to i ne znaju”, poručio je Beroš i dodao: “Od prvog dan ugroze Stožer komunicira s javnošču egzaktno, točnoi transparentno. Mislim da ste primijetili da nije bilo straha kad smo donosili mjere.”

Komentiraj