BEROŠ: “Neki zaraženi liječnici se nisu držali preporuka, snosit će zakonsku odgovornost”

“Nažalost, mogu konstatirati da pojedini liječnici, jedno ili dvoje, nisu se držali preporuka vijeća KBC-a Zagreb koje je 5.3. izdalo preporuku da se ne putuje u inozemstvo. Oni su kad su se vratili nastavili raditi, njihova odgovornost je veća: rade sa bolesnima i znaju kako se prenose bolesti. Žao mi je što se to dogodilo. Dobro je u cijeloj priči da su epidemiolozi dobro odradili svoj prosao, oko 128 liječnika i sestara je izolirano”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na obraćanju javnosti Nacionalnog stožera Civilne zaštite, javlja Index.

“Apeliram na sve naše kolege da se ponašaju odgovorniji. Kolege će snositi zakonsku odgovornost i bit će sankiconirani. Nadam se da je ovo izuzetak. Najveći dio zdravstvenih radnika požrtovno radi”, rekao je Beroš.

“Još jednom svima ponavljam te preporuke: čuvajmo sebe, djecu, a poglavito starije”, rekao je Beroš.

“Boravak na otvorenom se preporuča, tada se kapljične infekcije ne prenose. Bolje je da se boravi vani, ali treba izbjegavati socijalni kontakt. Da se previše približimo, na manje od jednog metra. Potrebno je ograničiti socijalni kontakt na što kraće vrijeme”, dodao je Capak.

Rekao je da je trenutno oboljelo šest liječnika.

“Ako ostanemo na ovom ili znatno višem broju, neće biti problem. Ali vidimo što se dogodilo u drugim zemljama”, ponovo je uzeo riječ Beroš.

“Mislim da je zdravstveni sustav spreman odgovoriti ovakvim izazovima. Jutros sam se čuo s kolegicom koje je pozitivna, dobro se osjeća”, rekao je Beroš. Kaže da mu je poslala da je možda i dobro što se u startu razboljela jer će se za nekoliko tjedana moći vratiti u sustav.

Komentiraj