Beroš: “Naravno da postoji jasna strategija”

“Naravno da postoji jasna strategija i vrlo jasan kontinuitet mjera. Svi oni zdravstveni radnici koji rade na prvoj crti žele sve zatvoriti i to je razumljivo. S druge strane su ugostitelj i poudzetnici koji žele sve otvoreno. To je taj balans koji pokušavamo držati. Mjere su tu, mjere štite zdravlje, ali mi kao odgovorni građani ih se moramo pridržavati”, kazao je ministar zdravstva Vili Beroš u intervjuu za N1 iz izolacije, jer se još oporavlja od Covida, najavljujući da se u ponedjeljak vraća na posao.

“Dobro sam, imao sam sreću da nisam imao teži oblik bolesti. Radio sam od kuće i bio u kontaktu s djelatnicima u Ministarstvu. U ponedjeljak izlazim iz izolacije. Idemo dalje istim smjerom kojim idemo čitavo vrijeme, a to je nastojanje da naše planove i pripreme svakog dana implementiramo, odgovaramo na izazove koji se od jutra do sutra javljamo. Iznimno mi je drago da sam cijelo vrijeme uspješno odgovarao velikim izazovima. Reagirali smo svi skupa na vrijeme, prilagođavamo sustav i svi skupa smo zajedno”, rekao je uvodno.

Komentirao je i mjere za javni prijevoz. “Dio odgovornosti je i na nama. Ako vidimo da je neki autobus ili tramvaj popunjen više od 40 posto, ne moramo ući. U proljeće smo pokazali da možemo bez kazni biti među najuspješnijim zemljama. Nažalost, to se sada nije ponovilo. Nismo se pokazali jednako odgovornim što je velika šteta, jer sad moramo potegnuti za oštrim mjerama i kažnjavanjem. Moram priznati da je to nepravedno zbog svih građana koji su se pridržavali mjera”, rekao je Beroš.

“Mislim da živimo u vremenu novog normalnog. Kolona sjećanja u Vukovaru, zar je to problem ako ima propisani epidemiološki okvir? Procesija na Hvaru – jedan takav povijesni fenomen koji nije iznjedrio niti jedan slučaj zaraze. Bolje je propisati epidemiološki okvir, nego raditi na nekim zabranama”, odgovorio je tako na pitanje nije li Stožer u postupanju bio nedosljedan.

“Molio bih vas da mi kažete gdje je to došlo do pucanja zdravstvenog sustava? Pripremili smo se još proljetos za ovo, pripremljeni smo i imamo planove. Zasad ugroze nema, a hoće li biti ne mogu tvrditi”, kazao je. “Planovi za prihvat novih oboljelih postoje i spremni su”, dodaje.

Na pitane koliko je kreveta na intezivnoj njezi, kaže: “1400 mjesta. U svim akutnim bolnicama u Hrvatskoj koji zbrinjavaju akutne pacijente se nalaze ti kreveti. U KBC-u Split dostupno je 220 kreveta, u KBC-u Rijeci 179, u KB Dubrava 845 kreveta,…”.

Gdje su respiratori? “Njih ima 1150 u Hrvatskoj. Na dnevnoj bazi se raspodjeljuju”, tvrdi. Na pitanje bi li bilo dobro imati tablicu s brojem respiratoru, kaže kako oni to u Ministarstvu rade na dnevnoj bazi. To je nešto što je naša uobičajena aktivnost, ali nije dostupno javno, kaže.

“Od 2. mjeseca kada je počela kriza raspolaže za 119 specijalista infektologa. U ovom trenutku u KB Dubrava toliko infektologa da ostale bolnice u Hrvatskoj ne trpe”, tvrdi.

“Svaka Đikićeva opaska je meni dobrodošla. Jutros sam ga nazvao jer mi se obratio u vezi brzog antigenskog testiranja. Stoga sam poželio čuti se s njim. Obećao sam da ću mu sve ono što ga zanima objasniti. Pogodovanja nema i sve se radi utemeljeno na znanosti”, rekao je.

Đikić je naveo da je jedan član znanstvenog savjeta u sukobu interesa. “Rekao mi je to, ali ne znam o kome se radi. Pozabavit ću se time svakako”, kazao je Beroš.

Komentirao je relativno visoku cijenu PCR testiranja.

“Cijene PCR testova su u Sloveniji i Austriji skuplji nego u Republici Hrvatskoj, koliko mi je rekao ravnatelj HZJZ, molim vas da mi kažete ako imate drugačije informacije. S obzirom na kompleksnost situacije, kroz proces Ministarstva gospodarstva se dogovaraju cijene i sve ostalo”, kaže.

“Činjenica je da smo mi gubitkom praćenja kontakata zbog opterećenja epidemiološke službe došli u jednu nezavidnu situaciju. Kao jedan od načina rješavanja tih problema vidim korištenje brzih antigenskih testova. To je ono što smo nekad radnije radili praćenjem kontakta. Stoga smo nabavili preko 250 tisuća brzih antigenskih testova kako bismo ih što prije upogonili. Na taj način ćemo moći sve pozitivne brže izolirati i tako spriječiti širenje bolesti”, odgovara.

Koliko je liječnika zaraženo?

“1160 je aktivnih slučajeva, što se tiče liječnika. Pitanje je još koliko ćemo morati svi skupa vrijedno raditi. Stoga je došlo vrijeme da razmislimo o nagrađivanju zdravstvenih radnika. Već se definiraju neke izmjene kako bi se zdravstveni radnici nagradili već na plaći za 12. mjesec”, rekao je.

Komentiraj