Beroš: “Napravit ću sve da prilagodim zdravstveni sustav na nove brojke”

Ministar zdravstva Vili Beroš u četvrtak je, uoči sjednice Vlade, komentirao epidemiološku situaciju u Hrvatskoj. Podsjetimo, u posljednja 24 sta evidentirano je 1563 novooboljelih, što je još jedan rekord. Među njima je 661 pacijent na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 46 pacijenta. Preminulo je 13 osoba.

“S obzirom na očekivan broj novozaraženih moramo usporiti te brojeve. Zdravstveni sustav se intenzivno priprema, otvara se dodatni dio u KB Dubrava, za prijem covid pozitivnih bolesnika, imamo i rezervne opcije, ali to nije dobro jer se sve više sugrađana razboljeva, a time je više teško bolesnih i onih na respiratoru. Moramo se konsolidirati, solidalizirati, jer moramo sami pobijediti širenje virusa”, rekao je Beroš novinarima.

Dodao je da u Dubravi preostaje još dosta kapaciteta, uključujući šatore. “Ali, zbog uvjeta tamo nismo planrali zaprimati bolesnike. Osim KB Dubrava postoje sekundarni centri, specijalne bolnice. Jutros sam razgovarao s nekim županima, vlasnicima tih bolnica, a uvijek ostaje treća opcija Arena i slično, u velikim gradovima”, kazao je ministar zdravstva.

Uputio je još jednom apel da se uozbiljimo, spoznamo brojeve i da nam dodatni kapaciteti u bolnicama ni ne budu potrebni. “Napravit ću sve da prilagodim zdravstveni sustav na nove brojke”, zaključio je.

Komentiraj