Beroš: “Najnovije mjere nisu ishitrene, ali nema alternative odgovornom ponašanju”

Najnovije zaoštravanje epidemioloških mjera u Hrvatskoj koje stupaju na snagu od subote, komentirao je ministar zdravstva Vili Beroš iz izolacije svoga doma s obzirom da se još uvijek oporavlja od zaraze koronavirusom.

Beroš je naglasio kako su najnovije mjere rezultat negativnih trendova, poručivši kako one nisu ishitrene, već pomno planirane i analizirane.

 

“Ako sagledavamo širu sliku i kontekst, čarobnog štapića nema. Ove mjere su rezultat promišljanja naših stručnjaka. One se ne donose ishitrenom odlukom nego praćenjem trendova. Brojevi nisu dobri, brojevi rastu. Morali smo reagirati na ovakav način,. Samo povećana odgovornost svakog od nas može dovesti do rješenja”, naglasio je Beroš i dodao:

“Struka je ta koja je pratila situacija. Teško bi bilo da je bilo drugačije. Osnovni cilj je smanjiti preopterećenje zdravstvenog sustava, a on je postignut. Pokušavali smo balansirati situaciju. Kada smo vidjeli rast, preporučili smo nove mjere”, istaknuo je u razgovoru za RTL Direkt.

Na pitanje da se samo njega pitali, bi li ovakvu odluku donio ranije, Beroš je rekao:

“Ne bih, svi smo zajedno u tome. Kao Vladin tim. Što od početka činimo”, kazao je.

Smatra da je su tri, tri i pol, četiri tjedna vrijeme koje će pokazati učinak ovih mjera.

Na pitanje je li prerano da se usudi prognozirati kakav će biti Božić, Beroš je rekao:

“Živimo u okvirima novog normalnog, bitno je da bude miran. Da budemo u užem krugu obitelji i pri tome se odgovorno ponašati”, naglasio je.

Sljedeće pitanje je bilo – hoćete li početi kažnjavati ljude jer ne nose maske?

“Nerado razmišljamo o kaznamna, ali ako će se pojedinci i dalje ponašati i ugrožavati druge, moguće je da će se razgovarati o tome. Teoretski je moguće kažnjavanje onih koji ne nose masku”, naglasio je i dodao:

“Uvažavamo sve projekcije i adekvatno postupamo. Ali nastojimo stati na kraj tim crnim prognozama.”

Danas neki mediji pišu da bi cjepivo mogli imati već 20. prosinca.

“Možda malo je preoptimistična prognoza. Moram naglasiti da dolaskom cjepiva nećemo biti rješeni ovog problema. Očekujmo cjepivo, nadajmo se, sigurno će postići neke rezultate, ali to neće biti u jednom trenutku. Nema alterenative odgovornom ponašanju”, rekao je.

Na pitanje misli li da cijepljenje treba biti obavezno, Beroš kaže:

“Nisam siguran da cijepljenje treba biti obvezno.”

Opet se najavljuje za subotu prosvjed, za slobodu izbora, za slobodno kretanje, za slobodno disanje…

“Uvažavam sve slobode, ali nalazimo se u vrlo specifičnim okolnostima. Virus ugrožava naše živote, naše sugrađane. Preko pedeset naših sugrađana umire dnevno ne možemo. Ignorirati to bi bilo jako opasno”, kazao je Vili Beroš u razgovoru za RTL Direkt.

Komentiraj