Beroš: “Na organizatorima turnira je velika odgovornost”

Cjelokupnu situaciju u Zadru oko koronavirusa na teniskom turniru, na kojem je boravio i premijer Andrej Plenković, komentirao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Prvi testovi nisu uvijek 100 posto sigurni

“Struka je ta koja određuje kriterije. Ono što je od osnovne važnosti je to da mora ostvariti bliski kontakt sa zaraženom osobom. Već u nekoliko navrata smo ustvrdili da je dugotrajniji kontakt i unutar dva metra… Izravan kontakt, dodir i rukovanje je nešto što omogućuje prijenos virusa. Premijer nije pod nikakvim nadzorom, testirao se iz preventivnih razloga”, istaknuo je Beroš.

Vezano uz zadarski slučaj, rekao je da se organizatori ovakvih i sličnih zbivanja moraju striktno pridržavati mjera. To očito više nije samo preporuka – hoće li onda biti i kazni za nepoštivanje? 

“Organizatori moraju biti svjesni odgovornosti, kao i svaki pojedinac. Organizatori ne mogu u svim situacijama kontrolirati situaciju. Potrebno je znati da se virus prenosi bliskim kontaktom. Organizatori imaju veliku odgovornost. Pod tim uvjetima im je i data dozvola za održavanje odgovornosti”, jasno je rekao u razgovoru za RTL.

HDZ neće otkazati predizborne skupove

“Mi ćemo pratiti situaciju i preporuke HZJZ-a. Skupovi su omogućeni, mi ćemo se pridržavati. Ako situacija eskalira, uvest će se dopunske mjere. Nema značajnih prepreka održavanju predizbornih aktivnosti, kaže ministar.

Izbori prema planu

Nije samo apsolutan broj, već se radi i o vrsti transmisije virusa. Niz je elemenata koje struka procjenjuje da bi donijela određene mjere”, istaknuo je.

Zatvaraju domove i bolnice zbog najugroženijih. Na pitanje dovode li svjesno njihovo zdravlje u pitanje dolaskom na birališta u zatvorene prostore, Beroš je rekao:

“Mi imamo određeno iskustvo i odlučili smo se čuvati naše najugroženije. To je sve naša obveza. DIP će u suradnji s HZJZ-om naći način kako da se svima omogući glasanje”, kaže.

Zdravlje građana uvijek prije gospodarstva

“Zdravlje nacije je uvijek na prvom mjestu. Učiniti ćemo sve da zaštitimo zdravlje. No, i ekonomski procesi. Ovog puta ćemo naći bolji koncept što mislim da neće biti teško. Radno aktivno stanovništvo nije toliko opterećeno koronavirusom”, kaže.

Znamo upravljati kriznim situacijama

“Broj zaraženih nije ključ našeg odgovora. HZJZ će i u ovom trenutku dati aktivan i dobar odgovor i da ćemo znati upravljati ovim kriznim procesom, jasno je na kraju rekao ministar zdravstva Vili Beroš.

Komentiraj