Beroš: “Konačno razgovaramo o normalizaciji stanja”

Ministar zdravstva Vili Beroš komentirao je popuštanje epidemioloških mjera

Podsjetimom od subote se ukidaju gotovo sve epidemiološke mjere, maske prestaju biti obvezne, osim u zdravstvenom i sustavu socijalne skrbi. Novost je i da se nošenje maski propisuje samo u okolnostima visokog rizika, a u okolnostima nižeg rizika preporučuje. Nacionalni stožer mjere je ukinuo zbog povoljne epidemiološke situacije, danas imamo 1242 nova slučaja zaraze, preminulo je 6 osoba.

Beroš je naglasio kako je popuštanje mjera temeljeno na aktualnim epidemiološkim podacima, a slična je situacija diljem Europe.

veliki postotak cjepljenih 

“Treba naglasiti da smo postigli određeni stupanj cijepljenja, 80 posto odrasle populacije najmanje jednom dozom. Dio građana je stekao aktivnom imunizacijom, preboljenjem, stoga ti elementi ukazuju na moguću dobru situaciju u budućnosti. Moramo znati da je virus i dalje oko nas i moramo se odgovorno ponašati. Sretni smo, dašak optimizma je došao među sve nas na ovaj dan. Konačno razgovaramo o normalizaciji stanja. Opreza nikad dosta i upozoravamo na jesen i moguće zbivanje tada, ali do tada ima dosta vremena. U svakom slučaju, pratit ćemo i dalje sve epidemiološke pokazatelje i odlučivati o svim danjim postupanjima”, rekao je Beroš u Dnevniku HRT-a.

Direktiva iz EU

“Svi ministri zdravstva EU-a dobili su određenu uputu koja se odnosi na četvrtu dozu cijepljenja koja prema preporukama Eme i ECDC-a ukazuje da starije osobe od 80 godina, eventualno mogu primiti tu docjepnu dozu. Dvojbeno je za one između 60 i 80 godina, ovisi o statusu, komorbiditetu, imunokompromitiranosti, međutim, u ovom trenutku nema zdravstvenih dokaza za mlađe od 60 godina, ta druga docjepna doza bi vila potrebna. Dolazi jesen i moramo biti otvoreni za sve opcije”, rekao je.

“Možemo reći da neko vrijeme dostupnost zdravstvene usluge nije bila na onoj visini.- Trudili smo se riješiti i liste čekanja u međuvremenu, smanjiti ih i odgovoriti na te izazove. Sada smanjivanjem epidemioloških pokazatelja i reduciranjem mjera, apsolutno se više možemo posvetiti opnom što slijedi, najavljujem nakon prolaska epidemije veću pojavu onkoloških bolesti, veću pojavu mentalnih bolesti. Naša nastojanja usmjerena su prema tome. Ministarstvo je još davno osnovalo dva povjerenstva koja se upravo bave tim problemima”, zaključio je.

Komentiraj