Beroš komentirao apel znanstvenika, Fuchs otkrio zašto srednje škole prelaze na online nastavu

Ministar zdravstva Vili Beroš i ministar obrazovanja Radovan Fuchs u ponedjeljak su se, nakon sjednice Vlade, obratili novinarima. Na sjednici je, podsjetimo, objavljeno da od sljedećeg tjedna svi srednjoškolci prelaze na online nastavu. Učenici će kod kuće biti sve do 18. siječnja.

“Danas je 2.629 ljudi na bolničkom liječenju, od toga 277 na respiratoru. Velika je brojka, ali ukazuje na stagnaciju porasta onih koji zahtijevaju respirator. U odnosu na dan ranije zaprimljena su 254 nova bolesnika. U 24 h imamo 59 preminulih. Zato smo danas iznijeli nastojanja koja ministarstvo radi u smislu ujednačavanje kliničke prakse liječenja od koronavirusa. Mnoge bolnice koje se nisu bavile infektološkim bolesnicima, sad su suočene s velikim brojem takvih bolesnika i njihovi specijalisti sudjeluju u liječenju, no potrebna je kontinuirana izmjena suradnje i smjernica da tijek liječenja bude ujednačen”, kazao je novinarima ministar Beroš.

Dodao je da će zato Hrvatski zavod za hitnu medicinu u svim ustanovama uspostavitivideo konferencijske telemedicinske centre gdje će zdravstveni djelatnici moći pitati sve što ih zanima u vezi liječenja prenosi N1.

Beroš se osvrnuo i na bonuse zdravstvenim radnicima: “Uvažavajući iznimne uvjete rada u kontekstu pandemije odredili smo posebnu nagradu na plaću u visini od 10% osnovne plaće radnicima u sustavu zdravstva. Zbog specifičnog oblika obračuna plaća moguće je da su pojedini zdravstveni djelatnici pri premještaju u nove ustanove ostvarili prekovremene sate, dijagnostiku i slično koje su bile veće pa će im se omogućiti da izaberu opciju koja im je najpovoljnija, a zaostaci će se isplatiti s plaćom za prosinac.”

Beroš komentirao apel znanstvenika

O apelu kojeg su u nedjelju poslali znanstvenici, kaže da, po njegovom mišljenju, šalju ohrabrujuću poruku jedinstvenog stava struke jer dosad je bilo nekoliko različitih tonova koji su bila kontraproduktivni.

“Mišljenja smo da su sve naše odluke temeljene na struci i znanosti i kad se tako iščitava apel, onda je jasno da je većina njihovih zahtjeva u potpunoj suglasnosti s preporukama Stožera. Polazišna točka nam je znanost”, poručio je Beroš.

Fuchs: Škole online zbog javnog prijevoza i cirkulacije učenika

Ministar Fuchs kazao je da je odluka o prelasku srednjih škola na online nastavu donijeta ponajprije zbog javnog prijevoza i cirkulacije učenika.

“Župani su izrazili zabrinutost, posebno oko interakcije učenika srednjih škola u javnom prijevozu. Imat će mogućnost da razmotre da prijeđu na online nastavu. Djeca bi skoro 40 dana bila izvan škole, gubila bi samo tjedan dana zbog praznika. U tom smislu je to moguće i prihvatljivo. Neki župani su rekli da neće ići na tu varijantu”, rekao je Fuchs.

Komentiraj