Beroš: “Iznos koji za zdravstvo izdvajamo iz plaća možda će se povećati”

Ministar zdravstva Vili Beroš obratio se javnosti nakon što je veledrogerija Medika danas objavila kako obustavlja dostavu lijekova svim bolnicama u Hrvatskoj, osim jednoj u Lovranu. Beroš je rekao kako su “duboko svjesni problema dugova prema veledrogerijama” te da je riječ o “kroničnoj boljki zdravstva koji traje već desetljećima”.

Na sastanku će predložiti rješenje 

“Imamo određeno utemeljenje za rješavanje tog problema u ovom trenutku. Ministarstvo zdravstva djeluje u okviru svog proračuna i ne može riješiti problem bez Vlade i Ministarstva financija. Imamo određeno rješenje u pogledu ubrzanog proračunskog transfera koji ćemo predstaviti sutra na sastanku”, kazao je i dodao kako vjeruje da će “priča krenuti u dobrom smjeru”.

“Sutra imamo sastanak s predstavnicima veledrogerija u 11 sati. Apsolutno smo svjesni problema i predložit ćemo rješenje. Radit ćemo sve da nijedan hrvatski građanin ne ostane bez lijekova”, rekao je Beroš.

Više novca za zdravstvo iz plaća građana

Potvrdio je kako je riječ o kratkoročnom rješenju, a o iznosima koje treba izdvojiti kako bi se  riješio problem s veledrogerijama je kazao kako zasad ne može govoriti konkretno.

Na pitanje uključuje li plan za dugoročno rješenje problema poskupljenje zdravstva, Beroš je odgovorio: “Ne direktno.” No onda je kazao kako će se vjerojatno uzimati više novca za zdravstvo iz plaća.

“Iznos koji za zdravstvo izdvajamo iz plaća možda će se povećati”, rekao je Beroš, no na izravno pitanje kada bi se to moglo dogoditi nije odgovorio.

Podsjetimo, dug prema veledrogeriji Medika popeo se na dvije milijarde kuna, a predsjednik uprave Jasminko Herceg je u utorak rekao da je situacija neodrživa te da je ugroženo isplaćivanje njihovih obveza, uključujući i plaće radnika.

Probleme je istaknuo i Ivan Klobučar, šef još jedne veledrogerije, Oktal Pharme.

 

Najveća hrvatska veledrogerija obustavila isporuku lijekova bolnicama

Komentiraj