BEROŠ: “Izbori i kampanja nisu utjecali na epidemiološku situaciju”

Predizborne aktivnosti i izbori nisu bitnije utjecali na na epidemiološku situaciju, izjavio je ministar zdravstva i nositelj HDZ-ove liste u 10. izbornoj jedinici Vili Beroš u intervjuu za Novi list.

Odgovarajući na pitanje o oporbenim tvrdnjama da je HDZ održavanjem izbora usred epidemije korone ugrozio živote građana, Beroš je podsjetio kako je “oporba već prije godinu dana zazivala izbore, jedva čekala da se održe”.

“Kada su raspisani, e, onda opet nije bilo dobro. Epidemiolozi su ocijenili da je ovo ljetno razdoblje najpovoljnije sa zdravstvenog gledišta kao vrijeme u kojem bi se mogli organizirati izbori s najmanje rizika. Za raspuštanje Sabora i održavanje izbora glasala je i oporba. Vidimo da predizborne aktivnosti i sami izbori nisu bitnije utjecali na epidemiološku situaciju u zemlji”, kazao je.

Na pitanje kako bi epidemiološka situacija mogla izgledati najesen i je li moguć novi lock-down, odgovorio je kako se “samo možemo nadati da će jesen epidemiološki biti bolja nego ovo proljeće”.

“To nitko sa sigurnošću ne može reći, ali poučeni svim dosadašnjim iskustvima znamo da puno toga ovisi o ponašanju svakoga od nas. Pridržavanjem mjera samozaštite, izbjegavanjem izravnih fizičkih kontakata s nepoznatima, održavanje distance, higijenskih mjera osoba i prostora, nošenjem zaštitinih maski u javnom prometu… Sve to može umanjiti opasnosti od prijenosa zaraze. Novog lock-downa ne bi smjelo niti trebalo biti, jer to ekonomija nijedne zemlje ne može preživjeti na duže vrijeme, ali ukoliko se pojave žarišta zaraze, njih bismo mogli uspješno lokalizirati”.

Beroš je podsjetio “kako su naši građani u prvim mjesecima epidemije svojim odgovornim ponašanjem doprinijeli sjajnim rezultatima”, ali sada, vi smo se malo više opustili nego što je situacija dozvoljavala, pa se virus opet počeo širiti i povećao se broj zaraženih i oboljelih”. “Dakle, vratimo se onakvom ponašanju koje nam jamči koliko-toliko povoljnu situaciju kako bismo mogli živjeti i raditi”, pozvao je ministar.

Upitan o spremnosti HDZ-a na suradnju s Domovinskim pokretom i Mostom, odgovorio je kako “HDZ može razgovarati sa svima koji imaju mandat hrvatskih birača i sličan politički program”. “Cilj nam je, smanjiti podjele i tenzije u hrvatskom društvu. Bilo bi dobro kada bi i drugi malo proširili marginu za razgovor pa i komunikacijske tehnologije. Treba smirivati tenzije i imati konstruktivne razgovore”, kazao je Beroš.

Komentiraj