Beroš: “Iz Dubrave mi je rečeno da je moguće da netko na vrijeme ne dobije obrok”

Ministri zdravstva i financija, Vili Beroš i Zdravko Marić u ponedjeljak su, putem video veze, sudjelovali na sjednici saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku na temu “Stanje u zdravstvu – dugovi”, koja je sazvana na temelju zahtjeva trećine članova Odbora, a zbog prestanka isporuke lijekova za 33 bolnice, odnosno zbog dugova u hrvatskome zdravstvu.

Nakon sastanka Odbora Beroš i Marić su se sastali i s predstavnicima veledrogerija.

“Rasprava se odužila, zaključke ćemo donijeti idući tjedan i prezentirati ih”, izvijestila je nakon sjednice predsjednica Odbora Renata Sabljar-Dračevac.

Dodala je kako su ministri vrlo podrobno odgovarali na pitanja članova Odbora.

“Naša ozbiljnost prema zdravstvenom sustavu mora biti bolja, dosad je odnos bio maćehinski”, poručila je te dodala kako nema smisla govoriti o prošlosti. Kazala je i da je ministar Beroš na sastabku potvrdio da se razmišlja o uvođenju u sustav dodatnih njegovatelja i njegovateljica sa Zavoda za zapošljavanje.

Istaknula je da se 80 do 90 posto svih sredstava koje bolnice dobijaju – troši na plaće zaposlenika.

Ministar Zdravko Marić na početku je rekao kako se osjeća dobro te dodao da je dobio nalaze testiranja te da je negativan na koronavirus. “Nadam se da ću ostati negativan, a to želim i svim drugim građanima”.

Podsjetio je da obveze prema veledrogerijama nisu jedine obveze, one ukupne prešle su sada već 10 milijardi kuna, a ključni izazov je da se generiraju nove – svaki mjesec dodatnih 220 milijuna kuna.

“Bilo bi dobro da su dugovi prema veledrogerijama jedini problem u zdravstvu. Niti su dugovi prema veledrogerijama jedini dugovi. I dalje govorimo da sustav ima 220 milijuna kuna mjesečno novih obveza. Rekli smo da ćemo učiniti sve da ne dođe do generiranja novih dugova”, rekao je Marić.

Naglasio je i da je opcija da se država zaduži, kao i neke druge izvedenice, jer država je učinila u javnim financijama iskorake da može o takvim stvarima razmišljati. “Međutim, vladu zanima kako staviti financijski održiv sustav da se nove obveze ne generiraju. Mi ne možemo ništa prije rebalanasa, a u tom periodu moramo vidjeti kako da se nastavi opskrba”, rekao je ministar Marić.

“Izložili smo danas ono što smo započeli na prošlom sastanku. Govorimo o razdoblju od oko tri tjedna pred nama, a naša je ideja svesti rokove plaćanja na razuman rok i počistiti sve”, rekao je Marić i najavio da će o detaljima rebalansa proračuna biti više riječi u četvrtak. “Za ovaj problem bit će ukupno plaćeno milijardu i 800 milijuna kuna. Mirovine nisu upitne”, napomenuo je.

I ministar zdravstva Vili Beroš novinare je izvijestio da je negativan na koronavirus. “Ja sam testiran jer sam u subotu bio na sastanku u vladi gdje je bilo pozitivnih. Za sada sam negativan, ali to nije garancija. Virusa se ne bojim, ako ga dobijem preboljet ću ga kao većina”, rekao je Beroš.

Osvrnuo se na pismo liječnice iz KB Dubrava.  Potvrdio je da je poslao zdravstvenu inspekciju u bolnicu, ali izvješće još nije dobio. Rekao je kako je moguće da netko na vrijeme ne dobije obrok što smatra neprihvatljivim.

“Nakon što sam dobio informacije o pismu nazvao sam u Dubravu, rečeno mi je da je moguće da netko na vrijeme ne dobije obrok. Zato sam poslao inspekciju. KB Dubrava igra jako važnu ulogu u borbi s koronom. Ministarstvo radi na tome da se pomogne”, rekao je Beroš i dodao kako nema informaciju da je bolnici nestašica lijekova.

Što se tiče širenja virusa, upozorio je da smo nedogovornim ponašanjem doprinijeli rastu broja zaraženih, ali i da to nije svojstveno samo Hrvatskoj. “Događa se ono što smo predvidjeli, sve što ide s hladnijim vremenom doprinosi širenju virusa. Mene kao ministra izrazito brine što raste broj hospitaliziranih, ali imamo planove, tu su sekundarni i tercijarni centri koji će se puniti po potrebi. Izazov neće biti smještaj bolesnika, nego zdravstveni djelatnici koji bi mogli nedostajati. Sami odlučujemo svojim odgovornim ili neodgovornim ponašanjem”, istaknuo je.

Kazao je i da Ministartvo zdravstva ne može odgovoriti na pitanje koliko košta najam Arene. “Kao što smo to i proljetos napravili, kada epidemije počinje jenjavati i broj zaraženih se ustabili na niskom broju, onda ćemo raspremiti Arenu”, kazao je ministar.

Komentirao je smrt djevojke u Splitu: “Ne mogu izlaziti u javnost s detaljima, ali da, imala je određenu problematiku respiratornu i kardiološku, koja je doprinijela ovom ishodu. Kada sagledavamo smrtnost sve to uzimamo u obzir. Detalje ne znam, i nisam obaviješten o pismu njezine sestre. Vjerujem da je struka rekla sve i da su u Splitu postupali tako. Mislim da su razmatranja učinjena i da se zna koje su bolesti i stanja da bi netko mogao dobiti teži oblik bolesti”, rekao je ministar.

Komentiraj