Beroš: “Imam visoku temperaturu, i uz svu zaštitu virus pronađe svoj put”

Ministar zdravstva Vili Beroš pozitivan je na koronavirus, potvrdilo je u četvrtak Ministarstvo zdravstva. Simptome bolesti dobio je tijekom noći sa srijede na četvrtak, a okarakterizirani su kao blagi.

Beroš je za Jutarnji list kazao da se osjeća relativno dobro. “Od simptoma, zasad imam visoku tjelesnu temperaturu koja se penjala do 39,5, ali osim standardnog osjećaja kada se ima visoka temperatura, mogu reći da sam dobro”, kazao je.

Tijekom četvrtka radio se epidemiološki izvid i tražili su se kontakti koje je ministar ostvario 48 sati prije nego što su se pojavili znakovi bolesti. Beroš kaže kako ne može sa sigurnošću reći gdje se zarazio te da ga nitko nije prijavio kao kontakt zbog kojeg bi bio u samoizolaciji.

“Činjenica je da sam u subotu bio u Varaždinskoj županiji kako bih posjetio tamošnju bolnicu, dao im potporu i vidio stanje u bolnici na licu mjesta. Znamo da je situacija tamo loša i da je jako velik broj zaraženih”, rekao je Beroš, no kaže da ne može reći da se baš tamo zarazio.

U međuvremenu, potvrđeno je da je koronavirusom zaražena i glasnogovornica Ministarstva zdravstva s kojom je Beroš bio u kontaktu. “Činjenica je da je virus jako proširen tako da i uz maksimalne napore i zaštitu, virus očito nađe svoj put”, rekao je ministar.

Ističe da su za sada u samoizolaciju stavljeni njegovi ukućani kao i vozač. Iz Ministarstva zdravstva u samoizolaciju su poslane četiri osobe, Berošev šef kabineta, tajnica, ravnateljica uprave bolničke zdravstvene zaštite i načelnik sektora za financijske poslove. Za druge kontakte je u tijeku epidemiološki izvid. “Imao sam nekoliko kraćih sastanaka, tako da u ovom trenu popisujem kontakte, a epidemiolozi će reći tko treba u samoizolaciju, a tko ne”, rekao je Beroš.

Beroš je peti ministar koji je zaražen koronavirusom i zasad su svi imali blaže simptome bolesti, te su u pravilu izašli iz izolacije nakon deset dana, koliko se smatra da zaražena osoba prestaje biti infektivna, odnosno opasna za druge kao prenositelj bolesti. “Nadam se da se moje zdravstveno stanje neće pogoršavati. Apeliram na građane da budu odgovorni, da se pridržavaju mjera, radi sebe, ali i svojih najmilijih”, zaključio je Beroš.

Komentiraj