Beroš i Marić u utorak će pokušati naći rješenje za dug veledrogerijama

Ministarstvo zdravstva objavilo je da će ministri zdravstva i financija Vili Beroš i Zdravko Marić u utorak pokušati naći rješenje za dug zdravstvenog sustava veledrogerijama. Prenosimo priopćenje:

“Ministar zdravstva Vili Beroš i ministar financija Zdravko Marić zakazali su za sutra, 6. travnja radni sastanak na kojem će pokušati pronaći rješenja za sanaciju dugovanja veledrogerijama kako bi se osigurala opskrba zdravstvenog sustava lijekovima, posebno onima koji imaju izravni utjecaj na trenutno zdravlje pacijenata. U skladu s mogućnostima državnog proračuna odredit će se dinamika osiguranja financijskih sredstava za transfer prema bolnicama i ljekarnama kako bi one mogle plaćati dospjele obveze.

Istodobno će predstavnici dvaju ministarstava, zajedno s predstavnicima HZZO, razgovarati o daljnjim aktivnostima na usklađivanju politike nabavke lijekova za bolnice i ljekarne u javnozdravstvenom sustavu u okvirima financijskih sredstava predviđenih u godišnjim zdravstvenim proračunima. Analize koje razmatraju u Ministarstvu zdravstva ukazuju na potrebu da HZZO kao središnje mjesto financiranja zdravstvenih usluga, te HALMED kao regulator tržišta lijekova trebaju stalno pronalaziti optimalna rješenja u uvrštavanju lijekova na liste zdravstvenog osiguranja sa sredstvima zdravstvenog proračuna.”

Komentiraj