Beroš i Marić traže rješenja za dugovanje veledrogerijama

Ministar zdravstva Vili Beroš i ministar financija Zdravko Marić održat će u utorak radni sastanak na kojem će pokušati pronaći rješenja za sanaciju dugovanja veledrogerijama kako bi se osigurala opskrba zdravstvenog sustava lijekovima, posebno onima koji imaju izravni utjecaj na trenutno zdravlje pacijenata.

Ministar Beroš u ponedjeljak je za N1 rekao da će se, u skladu s mogućnostima državnog proračuna, odrediti dinamika osiguranja financijskih sredstava za transfer prema bolnicama i ljekarnama kako bi one mogle plaćati dospjele obveze.

Također, sastat će se predstavnici dvaju ministarstava s predstavnicima HZZO-a. Razgovarat će o daljnjim aktivnostima na usklađivanju politike nabavke lijekova za bolnice i ljekarne u javnozdravstvenom sustavu u okvirima financijskih sredstava predviđenih u godišnjim zdravstvenim proračunima.

“Analize koje razmatraju u Ministarstvu zdravstva ukazuju na potrebu da HZZO kao središnje mjesto financiranja zdravstvenih usluga, te HALMED kao regulator tržišta lijekova trebaju stalno pronalaziti optimalna rješenja u uvrštavanju lijekova na liste zdravstvenog osiguranja sa sredstvima zdravstvenog proračuna”, stoji u priopćenju.

Komentiraj