Beroš: “Hrvatska ima najveći dvotjedni pad novozaraženih u Europskoj uniji”

Nakon što je uvela stroge epidemiološke mjere, Hrvatska bilježi najveći pad broja novozaraženih u Europskoj uniji, a sve ja društvenim mrežama komentirao i ministar zdravstva Vili Beroš i zahvalio građanima na pridržavanju epidemioloških mjera.

“Hrvatska ima najveći dvotjedni pad novozaraženih u EU. Hvala svim građanima što poštuju epidemiološke mjere i pokazuju visoku razinu odgovornosti. Osobna odgovornost danas je i konkretna solidarnost s unesrećenima u potresu. Nastavimo biti najbolji u tome” naisao je Beroš.

Strmi pad u Hrvatskoj uslijedio je nakon zatvaranja kafića, restorana i teretana te ograničavanja okupljanja 28. studenog. Njemu je vjerojatno pridonio i prelazak nastave na online koji je uveden 14. prosinca, a u mnogim školama i prije toga.

Ovaj pad razlog je za optimizam, no treba istaknuti da su neke zemlje prošle mnogo bolje od Hrvatske. Primjerice, Island je prošao s blaga dva vala koja je relativno brzo stavio pod kontrolu dok Finska gotovo da nije ni osjetila pandemiju, kako u prvom, tako i u drugom valu.

Također treba imati na umu da je više europskih zemalja doživjelo treći val nakon što su stroge epidemiološke mjere previše relaksirane. Konačno, razlog za oprez je i činjenica da je u više europskih zemalja prisutan britanski soj virusa koji se značajno brže širi od uobičajenog.

Komentiraj