Beroš: “Građani su poklonili vjeru znanosti i moguće je do kraja ožujka procijepiti milijun građana”

Ministar zdravstva Vili Beroš komentirao je epidemiološku situaciju u Hrvatskoj, sve manju opterećenost bolničkog sustava, ali i planove za cijepljenje građana.

“Epidemiološka situacija je bolja, pritisak na zdravstveni sustav je sve manji. Želim vjerovati da je to rezultat odgovornosti građana, ali to pokazuje i puni smisao naših mjera. Ne smijemo napraviti ništa što bi ugrozilo ove pozitivne trendove, osobito ako se osvrnemo na zbivanja u okolnim zemljama, na taj tzv. treći val, na moguće posljedice druženja tijekom blagdana, a i obzirom na specifičnu situaciju u Hrvatskoj, a to je zbivanje u Sisačko-moslavačkoj županiji”, rekao je Beriš u Dnevniku HRT-a.

“Tamošnje okolnosti mogu pridonijeti širenju epidemije, moramo biti oprezni, poručio je.

Na pitanje koliko je zadovoljan cijepljenjem u Hrvatskoj, rekao je da je Vlada RH napravila sve što je bilo moguće da se osigura cjepivo.

“Interes je velik, traži se i cjepivo više. Građani su poklonili vjeru znanosti, struci, medicini. Moramo doseći stupanj procijepljenosti preko 70%, i vjerujem da ćemo to postići. Popodne je, u dogovoru s EK, potvrđena nova dodatna količina cjepiva od 700.000 doza. Do 17 sati smo EK potvrdili odluku RH da pristupi i da bude pozitivno orijentirana prema toj ponudi”, rekao je ministar.

Dinamika dolaska cijepiva i cjepljenje građana

“Tjedno dolazi 17.550 doza Pfizerovog cjepiva, do kraja 3. mjeseca 264.000 doza. Sutra dolazi Modernino cjepivo, do kraja veljače ukupno 52.000 doza, dobre vijesti su i da je AstraZeneca napredovala u procesu te će EMA uskoro odobriti i to cjepivo 29. siječnja. Realno je moguće do kraja ožujka procijepiti milijun građana, istaknuo je.

Beroš je rekao da će se privatni zdravstveni djelatnici cijepiti krajem siječnja, početkom veljače. Prioritet su kod cijepljenja, ponovio je, korisnici domova za starije, djelatnici sustava socijalne skrbi, medicinski djelatnici. U drugoj fazi cijepit će se stariji od 65 godina i kronični bolesnici, a mlađi od 65. krajem veljače, početkom ožujka, što ovisi o dinamici dostave cjepiva.

Komentiraj