BEROŠ ‘Broj zaraženih će biti veći ako se građani ne budu pridržavali mjera koje je odredio Stožer’

Ministar zdravstva Vili Beroš za N1 televiziju je komentirao situaciju oko zaraze koronavirusom u Hrvatskoj, pozvavši još jednom građane da poštuju mjere Stožera.

“I dalje je broj zaraženih 206, no imamo 37 uzoraka koji su i dalje u obradi”, otkrio je ministar.

“Najvažnija mjera zaštite je održavanje razmaka, bez obzira radi li se o otvorenom ili zatvorenom prostoru. Na zrak izađite samo ako ste sami, nikako s više osoba. Ondje gdje je mnogo ljudi razmak nije moguće održavati, a razmak je najvažnija mjera u borbi protiv ove epidemije, nemojte odlaziti.

Održavanje razmaka je apsolutno potrebno. Zadnjih nekoliko dana preporuke se konkretiziraju, postaju mjere i situacija se s obizrom na pogoršanje stanja konkretizira”, naglasio je, dodavši da će broj oboljelih biti mnogo veći ako se građani ne budu pridržavali mjera.

Ministar je kazao i kako veći broj novooboljelih nije veći samo zbog činjenice da se uzorci testiraju na više mjesta, već kako ulazimo u uzlaznu liniju i čekamo kada će doseći vrhunac.

“Izbjegavanje socijalnih kontakata najbolje je što možemo učiniti za druge i sebe”, ponovio je ministar.

Otkrio je i kako će, u slučaju veće zaraze, biti raspoređeni pacijenti.

“U KB Dubrava idu oni oboljeli s težom kliničkom slikom, ispred KB Dubrave je ekspedicijski logor hrvatske Vojske gdje će ići pacijenti sa srednje teškom kliničkom slikom koji zahtijevaju primjenu kisika. U bolnici će biti oni na respiratoru, dok kisik možemo primijeniti u svim uvjetima.”

“Primjena naših mjera fino je izbalasnsirana i odgovara epidemiološkoj slici, ali bude li potrebno, bit ćemo spremni i provesti karantenu. Ukoliko za to dođe vrijeme, poduzet ćemo tu mjeru, mjeru izolacije, odnosno karantene”, poručio je ministar.

 

Komentiraj